Premierul Ludovic Orban a anunțat luni că va organiza o serie de consultări publice cu privire la Pactul ecologic european.

"Am discutat în cadrul Biroului Executiv organizarea unei serii de consultare publică a mediului de afaceri, a organizațiilor profesionale, a sindicatelor privitor la ceea ce e numește Grean Deal - proiectul Comisiei Europene, posibilele consecințe asupra României a obiectivelor asumate în Green Deal și stabilirea poziției României în toate regulamentele care vor fi dezbătute în PE", a anunțat Ludovic Orban.

El a mai spus că va continua consultarea societății și cu privire la viitorul exercițiu financiar multianual al UE.

+++

Plenul de la Strasbourg a votat miercuri rezoluția privind Pactul ecologic european. Rezoluția a fost aprobată cu 482 de voturi ”pentru”, 136 ”împotrivă” și 95 de abțineri.

Salutând comunicarea Comisiei Europene privind Pactul ecologic european, Rezoluția subliniază ”nevoia stringentă de a fi adoptate măsuri ambițioase pentru a contracara schimbările climatice și provocările de mediu, a limita încălzirea globală la 1,5 °C și a evita pierderea masivă a biodiversității”.

Pactul ecologic european trebuie să promoveze o abordare bazată pe principii științifice, reunind toate sectoarele pentru a le plasa pe același drum spre același obiectiv; spun eurodeputații, subliniind că Pactul ecologic e ”un catalizator pentru o tranziție societală incluzivă și nediscriminatorie, care are ca obiective-cheie neutralitatea climatică, protecția mediului, utilizarea sustenabilă a resurselor și sănătatea și calitatea vieții cetățenilor la nivel planetar”.