Zeci de mii de români care trăiesc în străinătate s-au adunat vineri la București pentru a cere demisia guvernului, acuzând corupția și tentativele de a slăbi justiția, scrie presa internațională, care notează și ciocnirile cu forțele de ordine.

Protestele antiguvernamentale din capitala României au devenit violente, iar forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene și tunuri de apă pentru a dispersa mulțimea, scrie New York Times. Publicația notează că protestele au început pașnic, dar tensiunea a crescut în timpul serii, când unii protestatari au aruncat cu sticle și pietre în forțele de poliție.

New York Times scrie că peste 240 de persoane au fost rănite, inclusiv din rândul forțelor de ordine, în tipul ciocnirilor dintre cei 100.000 de protestatari și jandarmi.

Reuters scrie că protestele au fost organizate și promovate de grupuri de români care trăiesc peste hotare, furioase din cauza corupției înrădăcinate, salariilor mici și tentativelor PSD de a slăbi justiția într-una dintre cele mai corupte țări din UE, transmite Agerpres.

În București, relatează agenția, unii protestatari au încercat să-și facă drum spre clădirea guvernului prin cordonul de securitate, iar alții au aruncat cu pietre și sticle spre jandarmi. Aceștia au ripostat cu gaze lacrimogene și, ocazional, cu un tun cu apă. Poliția a anunțat că grupuri de "provocatori" erau prezenți în piață.

De asemenea, notează Reuters, zeci de mii de persoane au participat la proteste în alte orașe din România.

Printre protestatarii care au traversat Europa pentru a lua parte la mitingul de la București este și șoferul de camion Daniel Ostafi, de 42 de ani, care s-a mutat în Italia în urmă cu 15 ani în căutarea unui viitor despre care spune că România nu i-l putea oferi familiei sale, relatează Reuters. Alături de el s-a aflat și Mihai Poduț, de 27 de ani, un lucrător în construcții care a plecat din țară în 2014 și s-a stabilit în Franța, apoi în Germania.

Ei s-au alăturat miilor de protestatari care au agitat steaguri ale României și ale UE sub un soare arzător, scandând "Partid de hoți" și cerând demisia guvernului.

Agenția mai scrie că între 3 și 5 milioane de români muncesc și trăiesc în străinătate, potrivit Băncii Mondiale, sau circa un sfert din populația totală a României. Ei au trimis acasă puțin sub 5 miliarde de dolari anul trecut, o infuzie vitală pentru comunitățile rurale dintr-una dintre cele mai sărace țări din UE.

"Am plecat pentru a le asigura copiilor mei o viață mai bună, care nu era posibilă atunci aici", a spus Ostafi.

"Din nefericire, încă nu este posibil, oamenii care ne guvernează nu sunt calificați și sunt corupți", a declarat el pentru Reuters, adăugând că speră că la următoarele alegeri parlamentare prezența la vot va fi mai mare.

În fața sediului guvernului au avut loc cu regularitate proteste după ce social democrații au preluat puterea și au încercat să decriminalizeze mai multe infracțiuni de corupție. În cursul acestui an, politicienii de la putere au adoptat în parlament schimbări la codurile penale care au suscitat preocupări ale Comisiei Europene, Departamentului de Stat din SUA și a mii de magistrați. Aceste schimbări așteaptă acum verdictul Curții constituționale care a fost sesizată în mai multe rânduri.România este unul dintre cele mai corupte state din UE și Bruxellesul și-a menținut monitorizarea specială asupra sistemului său de justiție, mai scrie Reuters.

Mai mulți politicieni din coaliția de la guvernare au luat în derâdere protestele, afirmând că nu înțeleg de ce ar protesta românii din diaspora.

"Aproape tot sectorul public funcționează prost, trebuie schimbat complet și înlocuit cu oameni capabili. Le-aș cere politicienilor de la putere să facă schimb de locuri cu noi, să muncească ca noi și să vadă cum este", a afirmat Poduț.

Expatriații, dintre care unii au străbătut întreaga Europă pentru a participa la demonstrații, sunt nemulțumiți de modul în care România este guvernată de social-democrați. De când partidul a venit la putere în 2016, guvernul a propus legi noi despre care criticii susțin că slăbesc lupta împotriva corupției, scrie la rândul său Associated Press.

În jur de 3 milioane de români trăiesc peste hotare și unii spun că au plecat din țară din cauza corupției, salariilor mici și a lipsei de oportunități.

"Nu vrem ca țara noastră să fie guvernată de hoți care își umplu buzunarele", a spus Georgeta Anghel, de 43 de ani, care trăiește în Valencia, Spania, de 14 ani. "Dacă nimic nu se schimbă aici, ce fel de viitor va avea fiul nostru?", a întrebat ea.

Cristina Andrei a venit din Stockholm, Suedia, unde trăiește acum alături de cei doi fii ai ei. "Am venit aici pentru copiii mei, care nu știu să citească sau să scrie românește. Țara asta este bogată și frumoasă, dar este condusă de hoți", a declarat ea pentru AP.

Liviu Dragnea, șeful social democraților, a fost condamnat la 3 ani și șase luni de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu, notează AP. El a făcut recurs la această decizie. Dragnea nu poate ocupa funcția de prim-ministru din cauza unei alte condamnări din 2016 pentru fraudă electorală.

Sute de mii de români au semnat o petiție care cere o lege care să le interzică persoanelor condamnate pentru corupție sau alte infracțiuni să ocupe funcții publice, dar este improbabil ca aceasta să treacă în Parlament, unde social-democrații și aliații lor dețin majoritatea.

Protestatarii au agitat steaguri ale României, Spaniei, Italiei sau UE, au strigat "Justiție, nu corupție" și au numit partidul la guvernare "ciuma roșie" la protestul din fața guvernului, notează Associated Press.

France Presse scrie la rândul său că românii expatriați adunați în fața guvernului au cerut demisia guvernului pe care îl acuză de "corupție", în cadrul unei manifestații marcate de ciocniri cu forțele de ordine.

"Demisia" și "Hoții", au scandat manifestanții adunați în Piața Victoriei, în fața sediului guvernului.

AFP relatează că câteva zeci de persoane au încercat să rupă cordonul poliției, moment în care jandarmii au utilizat din abundență de gaze lacrimogene pentru a-i forța să se îndepărteze.Prezente în număr mare la fața locului, forțele de ordine au făcut apel la "manifestanții de bună credință să se distanțeze de elementele violente".

Ștefan și Ileana Anghel au venit la protest din Spania, unde muncesc în agricultură în regiunea Alicante. "Din nefericire, nimic nu s-a schimbat în România. Ne-ar plăcea să vedem drumuri și școli moderne și mai ales să nu trebuiască să dăm mită în stânga și-n dreapta", a declarat Ileana pentru AFP.

Vlad, în vârstă de 60 de ani, și soția lui, au venit de la New York, unde trăiesc de 30 de ani, pentru această "sărbătoare a diasporei".

"Corupția și deturnarea de fonduri spre profitul guvernelor, iată ce mă deranjează", a spus Vlad, care lucrează în sectorul imobiliar. "O forță este pe cale să se nască în acest loc, sperăm că mesajul nostru va fi auzit", a adăugat el.

AFP remarcă că mii de persoane au participat la proteste și la Cluj, Sibiu sau Timișoara. De asemenea, agenția franceză de presă remarcă contribuția românilor din diaspora la economia României, "una dintre cele mai sărace țări din UE", care reprezintă aproape 2,5% din PIB.

La rândul său, Euronews citează români care spun că s-au săturat de actualii guvernanți."Vrem să fim percepuți ca o țară normală și nu ca niște indezirabili. Guvernul trebuie să ne dea posibilitatea de a fi o țară normală și nu să fim umiliți în lumea întreagă. Am venit de la Bilbao special pentru această manifestație a românilor care trăiesc în străinătate. Ne-am săturat, trebuie să fim uniți, victorie pentru România!", a declarat ea.

"Drumul a fost dificil, suntem obosiți, dar am venit aici pentru că ne-am săturat. Guvernul este corupt, ei trebuie să plece și să fie înlocuiți de tineri, cu mentalități noi", spune un bărbat stabilit în Italia.

Euronews mai scrie că populația acuză puternic corupția, care ar provoca plecarea a milioane de oameni în străinătate. Potrivit Eurostat, 20% dintre românii de vârstă activă trăiesc într-o altă țară UE.