Președintele Asociației TATA a decedat miercuri dimineață după ce s-a lovit cu mașina de gardul Ambasadei Rusiei de pe Șoseaua Kiseleff. În urma impactului autoturismul luând foc, anunță Agerpres.

Este vorba despre Bogdan Drăghici, președintele Asociației TATA, o organizație care susține drepturile taților în procesele de divorț.

"Și eu sunt ucrainean! Ar fi minunat să ne considerăm toți ucraineni, până când se va sfârși definitiv războiul oribil, care pune în pericol de moarte întreaga omenire! (...) Este atât de trist că lumea democratică nu reacționează prompt și ferm, pentru a reinstaura pacea, pentru a-l pedepsi rapid pe dictatorul însetat de sânge nevinovat, pentru a arăta că există solidaritate umană, pentru a demonstra că ultimul război mondial nu mai poate avea loc și că planeta asta nu poate fi distrusă de oameni, pentru că ororile istoriei nu mai pot fi repetate. Am privit admirativ uriașele demonstrații de condamnare a invaziei putiniste, care au avut loc la Praga și în alte metropole ale lumii civilizate. Și totuși măsurile punitive adoptate împotriva Rusiei lui Putin nu sunt încă suficiente și eficiente pe termen scurt. Nevinovați mor în fiecare clipă în Ucraina. (...) Dacă nici acum nu ne declarăm toți ucraineni și nu acționăm solidar pentru a mai avea un viitor civilizația umană, atunci nu vom mai avea o altă ocazie, pentru că vom trăi un sfârșit apocaliptic. Și vom fi vinovați, că nu am făcut totul pentru a dovedi că merităm să mai populăm această planetă mult prea încercată", a scris Bogdan Drăghici în ultima sa postare pe Facebook.

Bogdan Drăghici a avut mai multe probleme cu legea, fiind trimis în judecată pentru agresiune sexuală.

''În această dimineață, în jurul orei 06,00, a fost sesizat un eveniment, în care a fost implicat un autoturism, care a părăsit șoseaua și s-a lovit de gardul unei reprezentanțe diplomatice. Conducătorul auto este decedat și a fost nevoie de intervenția pompierilor pentru a stinge incendiul manifestat la autoturism'', informează Poliția Capitalei.

Au fost aplicate restricții rutiere pe Șoseaua Kiseleff, pentru efectuarea cercetării la fața locului.Cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Serviciul Omoruri din Poliția Capitalei în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care s-a produs acest eveniment.

Ambasada rusă: Bărbatul a comis acest act sub influența unei explozii de isterie anti-rusă

„Trebuie să afirmăm cu regret că oricare ar fi motivele șoferului, nu există nicio îndoială că acesta a comis acest act sub influența unei explozii de isterie anti-rusă în legătură cu o provocare regizata în orașul Bucea. În acest mic oraș ucrainean, nu departe de Kiev, abandonat de armata rusă în urma acordurilor încheiate la Istanbul pe 30 martie, naționaliștii ucraineni au masacrat civili, punând vina pe personalul militar rus. De fapt, persoana respectivă a devenit victima unei propagande militare nestăpânite a regizolrilor neo-naziști aflați la putere la Kiev și a patronilor lor occidentali, care, fără să aștepte rezultatele unei examinări medico-legale și ale mărturiei martorilor oculari, au lansat o campanie împotriva Federației Ruse pe fundalul desfășurării operațiuni militare speciale în Ucraina”, susține Ambasada Rusiei pe Facebook.

MAE respinge afirmațiile misiunii diplomatice

Ministerul Afacerilor Externe respinge luarea de poziție de astăzi a Ambasadei Federației Ruse la București în urma incidentului regretabil care a avut loc miercuri dimineață.  

MAE consideră ca „pripită și complet nepotrivită și inoportună calificarea în orice fel a acestui incident”.

Totodată, Ministerul de externe respinge orice atribuire de context sau semnificație politică acestui incident tragic și face apel ca Ambasada Federației Ruse să manifeste reținere maximă în oferirea oricăror interpretări înaintea finalizării anchetei autorităților responsabile.

Până la finalizarea anchetei și comunicarea rezultatelor acesteia de către autoritățile române competente, orice fel de ante-pronunțări reprezintă doar speculații nefondate.

MAE evidențiază, în mod special, că nu a fost afectată integritatea personalului Ambasadei Federației Ruse în România și a clădirii acesteia.

Ministerul de externe precizează că instituțiile responsabile din România au dispus, încă din  24 februarie 2022, ca dispozitivul de pază și protecție alocat Ambasadei Federației Ruse să fie suplimentat. În plus, la 5 martie, a fost dispusă o nouă măsură de consolidare a efectivelor de protecție a Ambasadei Federației Ruse, prin alocarea unui noi echipe de patrulare, sprijin și intervenție.

Ministerul Afacerilor Externe subliniază că aceste măsuri de suplimentare a efectivelor de protecție au fost dispuse inclusiv pentru a veni în mod operativ în întâmpinarea solicitărilor Ambasadei Federației Ruse.

MAE reiterează, și cu acest prilej, condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care răspunderea aparține Rusiei, fiind comise în zone din Ucraina aflate sub ocupația forțelor armate ruse la momentul comiterii lor: ”România consideră că este foarte important ca toți cei care au comis aceste fapte să fie investigați, aduși în fața justiției și să răspundă pentru faptele lor”.

Ce spune Jandarmeria

Potrivit Jandarmeriei Române, Drăghici și-ar fi dat foc în momentul în care s-a încercat scoaterea sa din mașină.

„În jurul orelor 6:00, un autoturism a pătruns, în mod deliberat și fără drept, în zona de siguranță instituită în jurul ambasadei. În drumul său, autoturismul a lovit gardul pietonal de protecție și a continuat deplasarea până la porțile de acces, fără a trece de acestea. Jandarmii aflați în dispozitivul de pază și securitate al misiunii diplomatice au intervenit prompt și au încercat să extragă conducătorul din autovehicul, moment în care acesta s-a autoincendiat. Imediat a fost solicitat sprijinul echipajelor ISU BIF, care au intervenit pentru stingerea incendiului", a postat Jandarmeria Română pe Facebook.