Președintele Federației Sindicatelor din Educație, Marius Nistor, a spus luni, într-o intervenție la Digi24, că examenele ar putea fi amânate.

UPDATE

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că va exsta posibilitatea de prelungire a cursurilor și a calendarelor de evaluări. În acest moment calendarul pentru Bacalaureat rămâne neschimbat, „dacă vor fi prelungiri vom lua și noi legătura cu omologii din alte state pentru a explica situația și a-i ajuta pe cei care susțin admiterea în străinătate”, a spus Deca, citată de edupedu.ro.

Declarațiile au fost făcute la Ministerul Muncii, după ce a avut loc o întâlnire cu sindicatele din Educației pentru discuții pe revendicările acestora și pe viitoarele grile de salarizare din legea salarizării.

„În acest moment nu suntem în situația în care să temporizăm în vreun fel calendarul de examene. (…) În acest moment, calendarul rămâne în picioare.A început înscrierea la Bacalaureat, continuă până pe 7 iunie, deci e timp suficient”, a afirmat Ligia Deca.

Ea a explicat că termenul pentru încheierea mediilor este 2 iunie la clasele terminale.

„În cazul în care va fi nevoie, vom prelungi acest lucru. Niciun elev care se află în clasa a VIII-a sau a XII-a nu va rămâne fără situația încheiată, fără posibilitatea să susțină examenul”, a precizat ministra.

„Dacă conflictul se va prelungi, vom avea posibilitatea de prelungire a cursurilor și reprogramare a calendarului de examene. Toții elevii se vor înscrie și data va fi stabilită astfel încât să poată susține acest examen”, a mai declarat Ligia Deca.

+++

"A fost o pandemie și spre deosebire de alte state care au anulat toate examenele, în România examenele au fost susținute. În momentul de față vorbim de amânarea examenelor pentru că suntem în această acțiune de protest fără precedent și rugăm copiii și părinții să ne înțeleagă și să fie alături de noi”, a spus Marius Nistor.

Sindicatele susțin că propunerile Guvernului sunt insuficiente.

„Cred că domnii de la Guvern nu și-au dat seama cam care este amploarea nemulțumirilor la nivel național în sistemul de învățământ preuniversitar. Cred că nu și-au imaginat că se poate ajunge aici. Nu s-au gândit că poate să existe atâta unitate și solidaritate, că putem fi susținuți de părinți și nu numai, dar parcă au vrut să vadă dacă ce se întâmplă în momentul de față este posibil. Așa au început discuțiile cu ei. Nu înțeleg că această categorie socio-profesională are orgoliul ei, demnitatea ei, și nu poate accepta firimituri sub formă de vouchere sau carduri, atât timp cât a observat că statul român nu a avut nicio reținere să crească salariile în alte domenii. Nu avem nimic cu nimeni, dar oamenii văd și pot să filtreze informațiile care apar și să ia decizii în cunoștință de cauză”, susține el. 

„Consider în momentul de față ne-a auzit o țară întreagă, ținând cont că este o solidarizare fără precedent cu cadrele didactice, cu cei care lucrează în sistemul de învățământ. Politicienii nu știu ce au înțeles, mă îndoiesc că au priceput ceva vizavi de ceea ce se întâmplă în momentul de față, pentru că atâta vreme cât majoritatea salariaților din învățământ au intrat într-o acțiune de protest și suntem în a șasea zi de grevă generală și ne pregătim de unul dintre cele mai mari marșuri de protest, la care vor veni peste 20 de mii de colegi din București în primul rând, dar și din țară, iar ei vorbesc în continuare de aceeași propunere care a fost refuzată săptămână trecută, este clar că sunt într-o lume a lor, într-o lume a politicienilor, într-o lume care a pierdut orice contact cu lumea asta a celor mulți, cu problemele și necazurile lor”, adaugă acesta.

Este a doua săptămâna de grevă generală, iar toate ofertele Guvernului, majoritatea prin care Executivul vrea să le acorde niște prime modice cadrelor, au fost respinse de sindicate. Tot luni încep negocierile cu Ministerul Muncii pentru a devansa adoptarea noii legi a salarizării.