Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) atrage atenția că România trebuie să-și facă urgent stocuri de rezervă de medicamente pentru a trece cu bine peste sezonul rece în care va apărea și noul val de COVID-19.

Patronatul atrage atenția că în lipsa acestor stocuri ne vom afla din nou în situația din primăvara, când lipseau medicamente banale din spitale și farmacii.

PRIMER - care reunește cele mai importante 19 situri de fabricație de medicamente din țară - atrage atenția că pentru a străbate următoarele 6 luni, care sunt critice, țările europene încep să își facă stocuri substanțiale de medicamente utilizate în răceală și gripă, de produse injectabile de urgență utilizate în secțiile de terapie intensivă precum și de antivirale care demonstrează rezultate promițătoare în tratamentul COVID-19.

"Încă din lunile iulie și august producătorii de medicamente din România au primit comenzi de la export de până la 10 ori mai mari față de aceeași perioadă a anului 2019, semn că țările destinatare își fac stocuri strategice pentru a trece peste pericolele din toamna și iarna aceasta", a precizat Dr. Dragoș Damian, director executiv PRIMER.

Astfel, țări din Uniunea Europeană cum ar fi Spania, Portugalia, Germania, Suedia, Țările Baltice, Italia precum și țări din fostul spațiu sovietic, Orientul Mijlociu și Asia, comandă cantități suplimentare de medicamente utilizate în tratamentul simptomelor răcelii, gripei și infecției cu SARS-CoV-2 cum ar fi paracetamol și ibuprofen, dar și medicamente injectabile utilizate în secțiile de terapie intensivă, cum ar fi antibiotice, analgezice, adrenalină, sedative, anticoagulante, relaxante musculare, soluții perfuzabile.

"Unele dintre aceste medicamente sunt comandate în baza unor autorizații de nevoi speciale de către țările destinatare, astfel încât să se poată face stocuri cât mai rapid" a explicat Damian.

Totodată, sunt țări care comandă de la producătorii din state precum Japonia, Rusia, Coreea de Sud și India cantități semnificative de medicamente generice care au demonstrat rezultate promițătoare în tratamentul infecției cu SARS-CoV-2, cum ar fi hidroxiclorochina, dexametazonă, favipiravir și umifenovir.

Până în acest moment, producătorii de medicamente din țară nu au primit comenzi de la autorități pentru a crea stocuri de urgență, astfel că membrii PRIMER au liniile ocupate cu fabricarea comenzilor pentru export.

"România trebuie să comande imediat stocuri din medicamentele menționate mai sus, în cantități suficiente. Stăm la dispoziția autorităților, însă dacă nu se fac comenzi din timp exista un risc serios, la fel ca în primăvara acestui an, ca medicamentele necesare să nu mai poată fi găsite sau să nu putem fabrica stocuri suplimentare. În plus, dacă intervin noi stări de urgență, medicamentele din import nu vor putea să ajungă în țară dacă se vor închide granițele" a conchis directorul executiv PRIMER.

"Politicile iresponsabile ale legiuitorilor au făcut ca în ultimii 10 ani România să fie dependentă de importurile de medicamente, doar 4% din medicamentele utilizate în țară sunt fabricate de membrii PRIMER, restul venind din import, îngreunând astfel accesul pacienților chiar și la terapii banale.

Până ce industria farmaceutică nu va fi declarată ramură economică de interes strategic și se va înființa o autoritate națională în domeniul medicamentelor, pacienții vor avea dificultăți în a-și găsi medicamentele necesare iar România va pierde venituri bugetare de milioane de euro", mai spune Patronatul.