Primul român tratat în străinătate după exploziile de la Crevedia a revenit cu bine în țară, în noaptea de marți spre miercuri, a anunțat Guvernul.

Este vorba despre un pompier în vârstă de 28 de ani din București, care a primit îngrijiri și tratament la Spitalul universitar Graz, din Austria.

”L-am întâmpinat în această noapte pe tânărul nostru pompier întors acasă după tratamentul medical în străinătate. M-am bucurat că starea lui de sănătate este bună și va putea să revină la viața normală în scurt timp. I-am mulțumit pentru curaj și pentru că împreună cu colegii săi au intervenit să-și salveze semenii și să securizeze zona afectată de exploziile puternice. Avem vești bune și despre ceilalți doi români tratați în Austria. Pe ei și pe toți românii noștri pompieri și civili îngrijiți acum în unități medicale din străinătate îi așteptăm cu bine acasă!”, a afirmat Ciolacu.

Acesta i-a urat bun venit acasă pompierului Radu și pe pagina lui de Facebook, unde a mai scris: "Curajul lui Radu și al colegilor lui din acea noapte a salvat multe vieți! Mulțumesc mult!!!".

Guvernul a mai transmis că, în prezent, 11 pacienți cu arsuri mai sunt tratați în unități medicale din afara țării -  în Belgia (2 pacienți), Italia (2 pacienți), Austria (2 pacienți), Germania (4 pacienți) și Norvegia (1 pacient), în condițiile în care la scurt timp după producerea exploziilor a fost activat Mecanismul european de protecție civilă pentru transferul persoanelor rănite  în exploziile de la Crevedia, în unități medicale din străinătate.

Pacienții tratați în unități medicale din străinătate, precum și cei tratați în spitale din România pot fi însoțiți de membri ai familiei. Aceștia vor primi sprijin financiar pentru a le putea fi alături răniților pe perioada spitalizării, potrivit deciziilor stabilite în ședința de Guvern din 31 august 2023.