Ministerul Apărării a anunţat marţi că va plăti eşalonat salariile, dând vina pe rectificarea bugetară. Premierul i-a reproşat ministrului Ţuţuianu că nu i-a comunicat mai devreme problema.

UPDATE

"Adevărul este că nu există nicio problemă la nicio structură a statului cu salariile. De unde a ieşit, cum a ieşit, cum a fost rostogolită, nu ştiu, mai ales că este vorba despre o structură de securitate a statului. Este incredibil acest tip de mesaj, înţeleg că este şi undeva pe siteul ministerului. Aşa ceva este de neacceptat", a declarat Mihai Tudose la RomâniaTV.

Întrebat dacă el a fost cel care i-a cerut demisia ministrului Apărării, premierul a răspuns: "I-am spus că ar fi un gest de onoare". 

"Nu ne jucăm cu aşa ceva. Trebuia să-mi spună de la 12, să ia nişte măsuri, să iasă public să spună", a spus Mihai Tudose, dând asigurări că sunt bani în toate ministerele pentru plata salariilor, iar rectificarea va fi pozitivă.

***

Premierul a acceptat demisia lui Adrian Ţuţuianu din fruntea Ministerului Apărării. Ministru interimar va fi vicepremierul fără portofoliu Marcel Ciolacu.

***

Premierul Mihai Tudose s-a întâlnit cu ministrul Apărării, pentru a afla detalii privind plata salariilor. La întâlnire a participat şi ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa.

Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a declarat, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că şi-a lăsat demisia pe masa premierului, ca urmare a proastei gestionări a situaţiei privind plata salariilor şi a modului în care s-a comunicat. Ţuţuianu şi-a asumat greşeala, dar a precizat că nu a ştiut ce conţinea exact comunicatul postat pe site-ul MApN.

Ministrul a precizat că premierul i-a reproşat lipsa de comunicare şi cu el, dar şi cu presa.

El a mai spus că problemele nu sunt de natură financiară, ci sunt chestiuni tehnice care sunt generate de dispoziţii legale, respectiv art. 18, alin. 4 din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare.

"Acest text nu ne-a permis să transferăm bani din cheltuielile de personal în trimestru patru din trimestrul trei şi să rezolvăm la data de 15 toate problemele care ţin de salarii şi alte drepturi ale personalului din sistemul militar... Pe 15 septembrie, plătim salariile aferente lunii august şi norma de hrană este aferentă lunii septembrie", a explicat Ţuţuianu.

Premierul urmează să ia o decizie în privinţa ministrului: "Am lăsat o demisie, urmează ca prim-ministrul să aprecieze".

După întâlnire, Mihai Tudose ar fi avut o discuţie şi cu preşedintele Klaus Iohannis.

Reacţia Ministerului Finanţelor: "Nu sunt dificultăți în ceea ce privește plata drepturilor salariale ale angajaților din cadrul Ministerului Apărării Naționale. Totodată, precizăm că nu există astfel de probleme la niciun alt minister".

***

"În scopul abordării prudențiale a execuției bugetare, în condițiile în care până la această dată nu a fost efectuată rectificarea bugetară pe anul 2017 și necesitatea respectării prevederilor art. 18 din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr 69/2010", Direcția financiar-contabilă din MApN a dispus către toți ordonatorii de credite plătitori de drepturi salariale plata eşalonată a drepturilor salariale.

Astfel, pe 15 septembrie, va fi efectuată plata sumelor aferente soldelor/salariilor nete, fără contribuțiile individuale și impozit.

Tot pe 15 septembrie vor fi plătite diurnele în valută acordate personalului aflat în misiuni externe.

Potrivit comunicatului MapN, între 21 și 25 septembrie vor fi plătite sumele reprezentând contribuțiile angajatorului, cât și ale angajatului și a impozitului pe venit.


În jurul datei de 25 septembrie, după rectificarea bugetară, va fi efectuată plata sumelor reprezentând celelalte drepturi aferente cheltuielilor de personal (chirii, normă de hrană).