Ministerul Apărării a anunțat marți că va plăti eșalonat salariile, dând vina pe rectificarea bugetară. Premierul i-a reproșat ministrului Țuțuianu că nu i-a comunicat mai devreme problema.

UPDATE

"Adevărul este că nu există nicio problemă la nicio structură a statului cu salariile. De unde a ieșit, cum a ieșit, cum a fost rostogolită, nu știu, mai ales că este vorba despre o structură de securitate a statului. Este incredibil acest tip de mesaj, înțeleg că este și undeva pe siteul ministerului. Așa ceva este de neacceptat", a declarat Mihai Tudose la RomâniaTV.

Întrebat dacă el a fost cel care i-a cerut demisia ministrului Apărării, premierul a răspuns: "I-am spus că ar fi un gest de onoare". 

"Nu ne jucăm cu așa ceva. Trebuia să-mi spună de la 12, să ia niște măsuri, să iasă public să spună", a spus Mihai Tudose, dând asigurări că sunt bani în toate ministerele pentru plata salariilor, iar rectificarea va fi pozitivă.

***

Premierul a acceptat demisia lui Adrian Țuțuianu din fruntea Ministerului Apărării. Ministru interimar va fi vicepremierul fără portofoliu Marcel Ciolacu.

***

Premierul Mihai Tudose s-a întâlnit cu ministrul Apărării, pentru a afla detalii privind plata salariilor. La întâlnire a participat și ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa.

Ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, a declarat, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că și-a lăsat demisia pe masa premierului, ca urmare a proastei gestionări a situației privind plata salariilor și a modului în care s-a comunicat. Țuțuianu și-a asumat greșeala, dar a precizat că nu a știut ce conținea exact comunicatul postat pe site-ul MApN.

Ministrul a precizat că premierul i-a reproșat lipsa de comunicare și cu el, dar și cu presa.

El a mai spus că problemele nu sunt de natură financiară, ci sunt chestiuni tehnice care sunt generate de dispoziții legale, respectiv art. 18, alin. 4 din Legea responsabilității fiscal-bugetare.

"Acest text nu ne-a permis să transferăm bani din cheltuielile de personal în trimestru patru din trimestrul trei și să rezolvăm la data de 15 toate problemele care țin de salarii și alte drepturi ale personalului din sistemul militar... Pe 15 septembrie, plătim salariile aferente lunii august și norma de hrană este aferentă lunii septembrie", a explicat Țuțuianu.

Premierul urmează să ia o decizie în privința ministrului: "Am lăsat o demisie, urmează ca prim-ministrul să aprecieze".

După întâlnire, Mihai Tudose ar fi avut o discuție și cu președintele Klaus Iohannis.

Reacția Ministerului Finanțelor: "Nu sunt dificultăți în ceea ce privește plata drepturilor salariale ale angajaților din cadrul Ministerului Apărării Naționale. Totodată, precizăm că nu există astfel de probleme la niciun alt minister".

***

"În scopul abordării prudențiale a execuției bugetare, în condițiile în care până la această dată nu a fost efectuată rectificarea bugetară pe anul 2017 și necesitatea respectării prevederilor art. 18 din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr 69/2010", Direcția financiar-contabilă din MApN a dispus către toți ordonatorii de credite plătitori de drepturi salariale plata eșalonată a drepturilor salariale.

Astfel, pe 15 septembrie, va fi efectuată plata sumelor aferente soldelor/salariilor nete, fără contribuțiile individuale și impozit.

Tot pe 15 septembrie vor fi plătite diurnele în valută acordate personalului aflat în misiuni externe.

Potrivit comunicatului MapN, între 21 și 25 septembrie vor fi plătite sumele reprezentând contribuțiile angajatorului, cât și ale angajatului și a impozitului pe venit.


În jurul datei de 25 septembrie, după rectificarea bugetară, va fi efectuată plata sumelor reprezentând celelalte drepturi aferente cheltuielilor de personal (chirii, normă de hrană).