Procurorul Nicoleta Arpinte susține că nicio persoană dintr-o lume liberă, mai ales dintr-un stat UE, nu ar putea fi anchetată penal pentru simplul fapt că a participat la o manifestație publică.

"Nicio persoană dintr-o lume liberă, dintr-o țară civilizată, mai ales dintr-un stat UE, nu ar putea fi anchetată penal pentru simplul fapt că a participat la o manifestație publică. Pentru că și-a manifestat dreptul constituțional de a protesta pașnic, de a-și exprima opinia în mod public. În România, o persoană poate fi anchetată doar în cazul în care comite o INFRACȚIUNE prevăzută în Codul penal sau în legi speciale cu prevederi penale și, evident, DOVEDITĂ cu mijloace de probă, dincolo de orice îndoială, potrivit principiului "în dubio pro reo" . Reamintesc faptul că, absolut toate modificările care se doresc a fi făcute la coduri, vor fi aplicabile și pentru toți ceilalți, nu doar pentru anumite persoane. Prin urmare, sfătuiesc oamenii de bună credință să se informeze și să nu se lase influențați, intimidați, de propagandă și dezinformări. Protestele publice, pașnice, sunt permise și absolut legale în LUMEA LIBERĂ, CIVILIZATĂ, DIN CARE FACEM PARTE, ÎNCĂ!", a scris Nicoleta Arpinte pe contul său de Facebook.


Ea mai spune că a văzut imagini cu miezeria lăsată în urmă de persoanele care au participat în ultimele zile la mitinguri electorale, întrebându-se cine plătește pentru orașele blocate sau distrugerea spațiilor verzi.

"Observații personale, pe care mi le asum: am văzut în ultimele zile imagini cu o mizerie îngrozitoare și mormane de gunoi lăsate de unii mitingisti și, în calitate de plătitor de taxe și impozite, mă intreb, cine plătește pentru orașele blocate, pentru distrugerea spațiilor verzi și a florilor plantate de către primării și pentru strângerea munților de gunoaie, pentru ca eu, chiar nu vreau sa plătesc pentru asa ceva! Dar, știu sigur că asta este contravenție, să arunci gunoiul pe jos. Cine plătește??", a mai scris aceasta.

+++

Reacția procuroarei vine după ce ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, referitor la manifestanții anit-PSD, că structurile de poliție și de jandarmerie fac o evaluare serioasă, vizualizează imagini și identifică persoane pentru a putea face ceea ce dispune inclusiv Codul penal