Guvernul a elaborat un nou proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea legii pensiilor speciale, document ce prevede ca pensiile să nu fie mai mari decât salariul avut în activitate iar actualizarea să facă în funcție de rata de inflație.

"Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea și comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă un cuantum al pensiei mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată", este una dintre prevederile noului proiect de OUG prezentat de Federația Sindicatelor din ANP, scrie Mediafax.

De asemenea, "cuantumul net al pensiei militare de stat, nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul a pensiei".

Și în cazul magistraților, "pensia de serviciu se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea, și comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie mai mică, se păstrează pensia aflată în plată.

"Cererile de pensionare înregistrate și nesoluționate până la data de 15 septembrie 2017 se soluționează conform normelor legale existente la data deschiderii drepturilor de pensii și asigurări sociale, se mai arată în act, urmând ca OUG să intre în vigoare la 15 seprembrie.

Dumitru Coarnă: Modificările sunt neconstituționale

Sindicaliștii au avut discuții joi cu reprezentanții ai Guvernului, la Ministerul Muncii, despre noul proiect de OUG pentru modificarea legii pensiilor speciale.

Dumitru Coarnă, liderul sindicatelor din Poliție, a declarat că modificările privind pensiile speciale sunt neconstituționale și a acuzat-o pe Carmen Dan că a distrus poliția română.