Peste 5.000 de angajaţi în sistemul sanitar, protestează, joi, în centrul Capitalei, oamenii fiind nemulţumiţi de legea salarizării. Ministrul Finanţelor nu crede să solicitările lor vor fi rezolvate.

Oamenii au pornit, în marş, către sediul Guvernului, după ora 12:00, protestatarii urmând să intre la discuţii cu reprezentanţii Executivului, după ce vor ajunge la Piaţa Victoriei, scrie Mediafax.

Reprezentanţii Jandarmeriei Capitalei au precizat, pentru Mediafax, că a fost emis un aviz pentru protestul din Piaţa George Enescu, însă nu există o aprobare pentru marşul oamenilor. După terminarea manifestaţiei, oamenii legii vor stabili cine a luat această iniţiativă - de a porni către Piaţa Victoriei - şi vor sancţiona persoanele vinovate.

"Vrem să ne susţinem revendicările. Nemulţumirile sunt eliminarea sporurilor, adică limitarea la 30% a sporurilor. Asta vrea guvernul. Mai vor să elimine şi tichetele de masă de la 1 ianuarie. Am venit din Alba. Suntem cam 50 de colegi. Intenţionăm să continuăm dacă nu se rezolvă. Nu se poate altfel. Dacă mai micşorează şi salariile de la 1 ianuarie, ce facem? Am 1.500 lei salariul, fără bonuri”, se plânge Ionela, prezentă la mitingul din Capitală, potrivit sursei citate.

Şi Alin a ieşit în stradă din cauza eliminării sporurilor: "Ne mai nemulţumesc şi inechităţile salariale care sunt. Ar trebui sa iasă toată lumea, pentru ca toţi suntem afectaţi de aşa-zisele promisiuni. Am venit din Hunedoara, suntem cam 50. Bineînţeles că vom continua să ieşim în stradă”.

Ionuţ Mişa, insensibil la solicitările lor

"Am avut discuţii cu sindicatele din sănătate de mai multe ori. Au venit şi la Ministerul de Finanţe şi au pichetat. Discuţiile astăzi sunt în jurul modului de repartizare a acelor sporuri. În bugetul de anul viitor se alocă 2,9 miliarde (lei n.r.), deci peste 20% creştere acordată doar la fondul de salarii. Înţeleg că în continuare nu sunt acoperite toate solicitările. Probabil că toate solicitările nu pot fi acoperite niciodată. Nu mi se pare normal ca o persoană să aibă un anumit salariu şi să aibă sporuri până la aproape 300%", a declarat ministrul Finanţelor, relatează Agerpres.


El a precizat că sunt şi sporuri pentru utilizarea calculatorului, iar acest lucru nu i se pare normal.

"Poate mai bine ar fi să includem aceste sporuri în salariu să ştim de la început că la nivelul unui medic salariul este exact atât, la nivelul unui asistent medical din zona de primire urgenţe salariul este atât. Aceste sporuri creează foarte multe probleme şi confuzii. Nu ştiu dacă la dumneavoastră există spor de calculator. Cred că astăzi toţi utilizăm calculatorul. Să iau un spor de 15% pentru că utilizez calculatorul nu mi se pare foarte corect. Sunt activităţi care nu ţin de actul medical în sine. Prioritatea a fost medicul şi asistenţii medicali. Probabil că nu au fost neglijate şi celelalte categorii. Faptul că se plâng şi vor mai mult decât au primit ţine de alt mod de abordare a lucrurilor", a mai arătat ministrul Finanţelor.