Blocul Național Sindical (BNS) a organizat miercuri un protest în fața sediului Guvernului, cerând măsuri pentru compensarea efectelor economice ale războiului din Ucraina.

Participanții au cerut adoptarea unor măsuri de sprijin pentru a compensa efectele economice și sociale ale războiului din Ucraina, la nivel economic și social.

Totodată, BNS a solicitat măsuri de urgență pentru securitatea energetică și alimentară a României. Prioritatea eliminării dependenței de resursele energetice importate din Rusia se suprapune peste efectele liberalizării pieței energiei electrice și a gazelor naturale, fapt care a condus la o puternică interconectare a piețelor de produse energetice din România (energie electrică, gaze și combustibil) cu cele europene, cu efecte în special în ceea ce privește creșterea prețurilor.

Blocul Național Sindical a mai cerut încheierea unui pact național pentru industria de apărare care să conțină măsuri concrete pentru relansarea acestui sector, precum și pentru a limita presiunea resimțită de populație în urma costurilor de finanțare pentru dotarea Armatei.

Ministrul muncii, Marius Budăi, a lansat o invitație la dialog.

„Suntem în această perioadă în construcția unor măsuri care să vină în sprijinul cetățenilor români, care să vină în sprijinul categoriilor celor mai vulnerabile de persoane. Sunt aici să vă asigur de respectul Guvernului, de respectul meu ca ministru al muncii și vreau să vă asigur de de toată cooperarea. O să vă transmit acum și aici o invitație. Domnule președinte, fac apel aici, în fața cetățenilor, la toate sindicatele, la toate patronatele. Dacă am fost cu toții excluși din negocierea PNRR, vă invit acum să fiți parteneri în implementarea reformelor din PNRR, să ne asigurăm împreună că reforma Legii salarizării, că reforma Legii pensiilor nu va duce la sărăcirea cetățenilor români. Vreau să acceptați această invitație, să îmi fiți parteneri în implementarea acestor reforme. Astăzi o să vă anunț ceea ce avem deja pe listă. Eu sunt astăzi aici să vă arăt tot respectul meu în primul rând și al Guvernului și al partidului care mă susține. Suntem aici ca împreună prin dialog social să rezolvăm ceea ce dumneavoastră reclamați și reclamați pe bună dreptate. Începând de săptămâna viitoare vom implementa măsuri care să vină în primul rând și în primul rând în sprijinul categoriilor vulnerabile", a declarat Marius Budăi.