Sute de persoane au protestat sâmbătă după-amiază în Piața Universității și Piața Victoriei din Capitală împotriva măsurilor anti-COVID impuse de autorități.

UPDATE

În jurul orei 20:00, aproximativ 100 de protestatari au ajuns în fața Palatului Cotroceni.

+++

Organizatorii manifestațiilor din Piața Victoriei și Piața Universității vor fi sancționați contravențional pentru că nu au luat măsuri astfel încât să nu fie depășit numărul maxim de 100 de participanți, informează Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București, notează Agerpres.

"Organizatorii activității vor fi sancționați contravențional pentru că nu au luat măsurile necesare astfel încât să nu permită depășirea numărului maxim de 100 de participanți și pentru că nu au asigurat respectarea de către aceștia a celorlalte măsuri de protecție sanitară, în conformitate cu prevederile HG 293 din 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, emisă în baza Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare", se arată într-un comunicat transmis.

Conform sursei citate, participanții la aceste adunări publice care nu s-au conformat recomandărilor forțelor de ordine și nu au respectat măsurile sanitare de protecție individuală prevăzute de legislație vor fi identificați și sancționați în raport de prevederile legale încălcate.

+++ 

Protestul din Piața Victoriei, început în jurul orei 14,00, a fost condus de senatoarea Diana Șoșoacă, fostă membră AUR.

Aceasta, alături de manifestanți, a criticat autoritățile și a cerut alegeri anticipate și un Guvern tehnocrat.

Printre mesajele afișate de protestatari se numără „Jos dictatura medicală”, "Spunem nu vaccinării forțate" și "Jos masca, nu vaccin".

În zona Pieței Universității, manifestanții au adus cu ei icoane și au scandat că vor să ia lumină de Paște fără să-i oprească miliția. Totodată, unul dintre liderii manifestației i-a îndemnat pe oameni să meargă la slujba de Înviere deoarece "fiecare dintre noi este dator cu o amendă pentru Hristos".

Potrivit Digi24, până în momentul în care au ajuns în mijlocul mulțimii, oamenii au purtat masca de protecție, deoarece zona era împânzită de polițiști. În momentul în care au ajuns în zona din apropierea Guvernului, mai toți și le-au dat jos.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a declarat la Digi24 că la ambele manifestații numărul maxim de persoane a fost depășit.

"Până în prezent, având în vedere că a fost depășit numărul maxim de participanți, organizatorul este cel care va primi sancțiunile. Foarte important pentru noi, o activitate preventivă pe care o desfășurăm, în sensul în care ne dorim ca pe parcursul acestor manifestații să nu fie înregistrate incidente, conflicte sau alte situații care ar putea afecta siguranța cetățenilor. Protestele sunt asumate, organizate de persoane fizice, nu vă pot da numele. Există un organizator, o persoană care și-a asumat, conform legii, organizarea acestor activități, avem cu cine să relaționăm și să discutăm tot ce se întâmplă. În sarcina acestui organizator intră niște obligații, printre care și acelea de a se asigura că sunt respectate atât normele de protecție sanitară, cât și normele privind siguranța și ordinea publică", a spus Enache.

Totuși, în jurul orei 16:00, acesta a declarat că nu are cunoștință de aplicarea vreunor sancțiuni.

"Cu siguranță vă vom informa cât mai transparent cu privire la acest lucru. Sancțiunile pot ajunge până la 10.000 de lei pentru organizatori, iar pentru participanți este o gamă largă de sancțiuni care pot ajunge până la 2500 de lei”, a mai spus el.