Ministerul de Externe informează că SNCF (compania națională de căi ferate) și RATP (Regia autonomă a transporturilor pariziene) au anunțat prelungirea grevei până vineri. Sute de mii de persoane au protestat din nou marți contra reformei pensiilor.

Sute de mii de persoane au manifestat din nou marți în întreaga Franță împotriva controversatei reforme a pensiilor ce urmează să fie prezentată miercuri de Guvernul de la Paris.

Reforma pensiilor a fost promisă în campania prezidențială de Emmanuel Macron, dar majoritatea francezilor susține greva, temându-se de efectele modificării sistemului de calculare a pensiilor. 

Demonstranții cer Executivului să renunțe la instituirea unui "sistem universal" de calculare a pensiei, bazat de puncte, în locul celor 42 de regimuri existente. 

Miercuri, traficul feroviar al companiei naționale SNCF și cel al transporturilor pariziene (RATP) va fi în continuare puternic perturbat, greva care a început la 5 decembrie fiind prelungită până vineri.

Sunt așteptate în continuare perturbări semnificative în circulația feroviară, urbană și interurbană, în rețeaua rutieră, precum și în orarul zborurilor operate de companiile aeriene.

Direcția Generală a Aviației Civile (DGAC) reamintește pasagerilor să se informeze la companiile aeriene despre situația zborurilor.

MAE precizează că cetățenii români pot obține informații actualizate despre situația din transporturile pariziene și zona Ile-de-France accesând site-ul RATP https://www.ratp.fr/travaux-manifestations/manifestations. Conform datelor disponibile pe site-ul Oui.SNCFhttps://www.oui.sncf/, cetățenii sunt încurajați să opteze pentru alternative sigure de călătorie.

Programul trenurilor poate fi consultat pe site-ul SNCF:https://www.sncf.com/fr/itineraire-reservation/itineraire,https://www.oui.sncf/ și https://www.oui.sncf/aide/informations-situation-perturbee-etat-du-trafic-echange-et-remboursement. Pe durata grevei, informațiile despre orarul trenurilor, de la o zi la alta, sunt disponibile în fiecare zi la orele 17:00, pe site-ul SNCF.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Paris: +33147052966 și +33147052755, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență au la dispoziție următoarele telefoane de permanență: misiunea diplomatică a României în Franța: +33680713729, Consulatul General al României la Marsilia: +33610027164, Consulatul General al României la Lyon: +33643627736 și Consulatul General al României la Strasbourg: +33627050022, la care pot apela în funcție de zona în care se află.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internethttp://paris.mae.ro, http://lyon.mae.ro, http://strasbourg.mae.ro,http://marsilia.mae.ro, www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziție aplicația "Călătorește în siguranță" (www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.