Circa 20.000 de cadre didactice și angajați din educație au protestat marți în Piața Victoriei din București, apoi s-au dus la Cotroceni, în cea de-a doua săptămână de grevă generală. Proteste au loc și în Timișoara, Cluj și alte orașe.

UPDATE

Președinția a transmis printr-un comunicat de presă că Iohannis a discutat cu reprezentanții profesorilor despre revendicările acestora și le-a transmis că le înțelege îngrijorările și solicitările, care sunt firești și legitime. Asigurarea unui mediu de învățare propice pentru fiecare elev nu poate fi realizată fără ca profesorii să beneficieze de condițiile adecvate pentru a-și desfășura activitatea. 

Președintele României le-a transmis liderilor sindicali că doar prin dialog, printr-o abordare constructivă și deschisă, vor putea fi identificate soluții rezonabile care să satisfacă atât doleanțele profesorilor, cât și nevoile și aspirațiile elevilor și ale părinților. Președintele Klaus Iohannis a subliniat că rezolvarea blocajului din educație și finalizarea grevei sunt cruciale pentru buna desfășurare a anului școlar și pentru menținerea unui climat de stabilitate în sistemul educațional. Pentru a asigura dreptul fundamental la educație al tuturor elevilor sunt prioritare încheierea mediilor și organizarea examenelor naționale.

În urma discuțiilor, acesta și-a exprimat întreaga disponibilitate de a garanta, în calitate de mediator între reprezentanții sindicatelor și Guvernul României, încheierea unui acord politic în vederea rezolvării revendicărilor salariale și a obținerii astfel a unui consens care să permită reluarea cât mai rapidă a procesului educațional.

Președintele îndeamnă toate părțile angajate în dialogul instituțional să dea dovadă de responsabilitate și flexibilitate în procesul de negociere și să înțeleagă că soluțiile viabile necesită un echilibru între resursele disponibile și solicitările profesorilor.

Klaus Iohannis a reiterat că educația este un domeniu prioritar pentru viitorul României, iar adoptarea noilor legi ale educației în Parlament constituie cea mai bună dovadă în acest sens.

Președintele României și reprezentanții sindicali au evidențiat că legislația rezultată din proiectul „România Educată” aduce o serie de îmbunătățiri semnificative și au agreat ca împreună să depună eforturile necesare pentru punerea în aplicare a acestor prevederi, care creează cadrul optim pentru dezvoltarea generațiilor de azi și de mâine.

"Toate aceste măsuri vor genera un sistem de învățământ modern, care garantează cadrelor didactice statutul pe care îl merită și care oferă tuturor elevilor condițiile optime pentru a-și atinge potențialul", a mai explicat Administrația Prezidențială.

+++


Președintele ne-a transmis că "se angajează că va gira un posibil acord", a spus Simion Hăncescu, liderul FSLI, adăugând că marți și miercuri vor fi consultați profesorii pentru a se lua o decizie privind continuarea sau nu a grevei. El a spus că nu vor crește imediat salariile profesorilor.

Acordul trebuie să fie făcut de șefii coaliției și trebuie să cuprindă grija de salarizare, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație "Spiru Haret".

"E o șansă optimă pentru toți colegii noștri ca problemelor lor să poată să fie rezolvate. E un angajament foarte ferm”, a susținut Marian Nistor.

****

Președintele Klaus Iohannis i-a primit la Cotroceni pe liderii sindicaliști.

****

Potrivit unor surse, președintele Klaus Iohannis ar urma să-i primească pe protestatari. Cei trei lideri sindicali nu au fost anunțați oficial, aflând de la jandarmi că vor fi primiți la Cotroceni. Ei nu știu la ce oră va avea loc discuția.

****

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanții liderilor sindicatelor din Educație. În cadrul dialogului, la care a participat și ministra educației, Ligia Deca, au fost prezentate măsurile propuse privind majorarea veniturilor personalului din Învățământ, potrivit unui comunicat.

În privința majorărilor salariale solicitate în cadrul noii grile din viitoarea Lege a salarizării personalului plătit din fonduri publice, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a prezentat garanțiile privind confirmarea utilizării ca reper pentru salariul debutantului pentru baza grilei de salarizare din învățământ la nivelul salariului mediu brut pe economie.

În privința solicitărilor privind majorarea veniturilor din Educație, până la intrarea în vigoare a noii grile, în condițiile în care deja prin măsurile luate la nivelul acestui Guvern toate veniturile personalului din Educație au ajuns la maximul din grilă, au fost consolidate asigurările privind resursele necesare pentru alocarea de sume tranzitorii, astfel încât fiecărui angajat dintre cei aproape 270.000 din categoria personalului didactic și didactic auxiliar să fie alocat un venit net de 4.000 de lei, în două tranșe, începând cu luna iunie, iar celor 65.000 din categoria personalului nedidactic un venit net de 1.500 lei, în două tranșe, începând cu luna iunie. 

*****

După ora 13:00, zona din jurul Pieței Leu, lângă Palatul Cotroceni, a început să fie împânzită de forțe de ordine, în așteptarea miilor de profesori care vin în marș dinspre Piața Victoriei.

*****

Negocierile premierului Nicolae Ciucă cu liderii sindicatelor din educație au eșuat marți. La ieșirea de la Palatul Victoria, liderii celor trei sindicate din învățământ au anunțat că greva continuă. Ei au cerut din nou intervenția președintelui Klaus Iohannis.

*****

Încă înainte de ora 11:00, profesori din Teleorman, Sibiu, Alba, Dâmbovița, Călărași, Constanța sau Arad au început să sosească în fața guvernului.

Unii au costume naționale, alții - discursuri naționaliste.

Profesorii poartă pancarte cu mesaje dure la adresa guvernanților. În cele mai multe e criticat și șeful statului, care până acum nu a avut nicio reacție după ce profesorii au solicitat o întrevedere cu el. 

Unii au cruci și împart lumânări și covrigi pentru "sufletul lui Ciucă”.

Printre manifestanți se află și grupuri de elevi și părinți.

Liderii sindicatelor din educație au propus luni ministrului muncii o nouă variantă de majorare salarială până la sfârșitul anului, prin care coeficientul de ierarhizare 1 să fie multiplicat cu 3.000 de lei, cât este salariul minim pe economie, și au transmis că așteaptă cât mai repede "un semnal din partea Guvernului".

"A rămas ca ministrul muncii să prezinte prim-ministrului sau celor din coaliție această propunere și să o analizeze, dar deocamdată nu avem nimic concret. Așteptăm cât mai repede din partea Guvernului un semnal. Decizia se ia în coaliție", a declarat președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, la finalul discuțiilor de la Ministerul muncii.

Protestatarii, care vin din toată țara și se adună în Piața Victoriei, vor pleca apoi în marș spre Palatul Cotroceni. După ce ies sindicatele de la negocierile programate pentru ora 12:00, protestatarii vor pleca spre Cotroceni.

Unii protestatari au plecat deja spre Cotroceni. "Jos guvernul mincinos", strigă cei din fruntea coloanei.

Programul protestului:

- între orele 11.00 — 12.00, adunarea participanților în Piața Victoriei, respectiv Bd. Kiseleff, perimetrul cuprins între str. Arh lon Mincu și Piața Victoriei;

– între orele 1200 — 13.00, adunare publică în Piața Victoriei, perimetrul cuprins între prelungirea Bd. Aviatorilor, Parcul Kiseleff, Calea Victoriei, prelungirea Bd. lancu de Hunedoara;

– între orele 13.00 — 15.00, deplasare pe traseul Piața Victoriei — str. Buzești — str. Berzei – str. Știrbei Vodă — Splaiul Independenței — Pod Grozăvești — stânga Șos Grozăvești — Bd. Geniului sensul de mers dinspre Bd. luliu Maniu către Piața Răzoare — punct final Statuia Leu;

– între orele 15.00 — 15.30 adunare publică pe Bd. Geniului în proximitatea Statuii Leu;

– între orele 15.30 — 16.00, defluirea totală a participanților. 

Protestul vine și cu câteva restricții de trafic impuse de Brigada Rutieră.

La final, manifestanții vor să fie primiți la discuții de președintele Klaus Iohannis, căruia i-au transmis luni în scrisoare în acest sens, însă acesta nu a răspuns încă oficial la ea.

Programul premierului Ciucă:

Potrivit programului premierului Nicolae Ciucă, acesta are - de la ora 12:00 - vonsultări cu reprezentanții sindicatelor din educație, la Palatul Victoria. De la 15:00, Ciucă are consultări cu reprezentanții SANITAS, tot la Palatul Victoria