România continuă să fie implicată în proiecte spațiale, chiar dacă nu deține un satelit propriu, spune cosmonautul Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în spațiu.

Agenția Spațială Română face parte dintr-un proiect intitulat Herra, care va demara anul viitor și prin care deja e monitorizat un asteroid, potrivit Radio Timișoara.

"Măsurători foarte precise vor fi făcute peste încă un an, când acest proiect va fi lansat. Este un proiect european în care România are o contribuție semnificativă prin producerea unui altimetru laser pentru a măsura exact distanța până la asteroid și încă o serie întreagă de echipamente care sunt montate pe această navă cosmic”, spune Dumitru Prunariu.

Dumitru Prunariu a fost prezent, la Timișoara, unde a participat la seminarul intitulat ”Despre lumea de deasupra noastră”. Sala de spectacole a Școlii de Arte din Timișoara a fost plină până la refuz de participanți de toate vârstele.

Dumitru Prunariu a fost prezent la o prelegere despre călătoria în cosmos și a povestit despre misiunea sa din 1981, despre ultimele tendințe și descoperiri din domeniu și a răspuns la întrebările publicului. Pentru Dumitru Prunariu, astfel de evenimente sunt importante pentru că trezesc interesul copiilor spre cercetarea universului.

"E păcat că în școlile românești nu se studiază organizat astronomia. Se studiază în cadrul unor cercuri de astronomie, sunt cluburi de astronomie, copiii se duc cu mult interes acolo, câștigă premii internaționale, câștigă concursuri și cu toate acestea, în școală nu se învață originea sistemului nostru solar, planetele, cum sunt alcătuite, ce înseamnă universal, puțin mai mult despre astronomie, pentru că, nemaifăcându-se, astronomii au ajuns oameni, care au cunoștințe dezvoltate în multe domenii de activitate să considere însă că pământul e plat și chiar să insiste pe acest lucru”, mai spune Dumitru Prunariu.