Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, critică "chinuitul text anticlerical afișat pe un panou la așa-numita expoziție a Muzeului Kitsch-ului" din Capitală. Și liderul AUR George Simion are o problemă cu expoziția.

"Chinuitul text anticlerical afișat pe un panou la așa-numita expoziție a 'Muzeului Kitsch-ului' dintr-un mall bucureștean nu păcătuiește, desigur, prin denunțarea kitsch-ului religios (ivit relativ recent în orice spațiu confesional), ceea ce face cu mâhnire și bună intenție orice bun cunoscător al curatei tradiții culturale creștine și al tezaurului artistic inestimabil al Ortodoxiei, ci prin perfida generalizare a unei punctuale derive estetice sau morale la adresa tuturor preoților și, in extenso, la adresa Ortodoxiei însăși. Ceea ce este nu doar nedrept și inept, ci și abject. Ca orice programatică generalizare, adică siluire a logicii și a bunului-simț!", explică Bănescu, într-un material publicat pe basilica.ro, potrivit Agerpres.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, "înfierarea publică a Bisericii, Ortodoxe sau nu, a fost constant hrănită de ideologia sacrilegă a socialismului utopic, fie el marxist-leninist, fie nazist, fie, recent și consistent, neomarxist". Bănescu afirmă că această ideologie "a urâțit" o prea mare parte de lume, transformând-o "într-un sumbru regat al kitsch-ului gândirii și trăirii".

"Numitorul comun al acestei ideologii falsificatoare de realitate și încă prizate în cercuri paupere cultural a rămas constant detestarea Cerului, a clerului, a culturii veritabile, a manifestărilor credinței și, inevitabil, malformarea intelectuală și morală a celor seduși de ea. A celor ce-și exhibă azi repulsia față de kitsch chiar în templele consumismului, adevărate capodopere arhitectonice ale distincției și bunului-gust scoase la tarabă", adaugă Vasile Bănescu.

George Simion a cerut conducerii AFI România să ia toate măsurile pentru a îndepărta din spațiul public acele ”exponate care jignesc credința și tradițiile românești”.

”Libertatea de exprimare nu înseamnă batjocorirea valorilor unei comunități de credință, oricare ar fi ea ... Sfânta Cruce nu este, nu a fost și nu poate fi un kitsch. În consecință, cer public conducerii AFI Cotroceni să ia măsurile care se impun pentru a termina găzduirea acestui eveniment care aduce aminte de anii ateismului de stat, nu de cei ai libertății responsabile”, a scris liderul AUR pe Facebook.

Expoziția "Romanian Kitsch Museum" și deschisă publicului gratuit într-un mall din București încadrează în categoria kitsch veșmintele aurii ale preoților, crucifixurile cu lumini colorate, cutia milei, calendarul ortodox, ceasul religios, reprezentarea unor persoane în viață în picturi din lăcașurile cult.