Focarele de COVID-19 din spitale și centrele de îngrijire vor fi incluse în calculul ratei de incidență a noului coronavirus începând de săptămâna viitoare, a spus șeful DSU, Raed Arafat, la Digi24.

"Începând cu următoarea Hotărâre de Guvern, CNSU a decis că și focarele vor fi introduse, la solicitarea Ministerului Sănătății și a INSP. Nu vom mai scoate unele focare din calcul, ceea ce înseamnă totuși o creștere a incidenței, pentru că vor intra și focarele în calcul”, a spus Arafat.

El a adăugat că măsura va intra în vigoare după ce va fi adoptată Hotărârea de Guvern în acest sens, la mijlocul săptămânii viitoare. Este vorba despre focarele din spitale și din centrele de îngrijire, care nu erau puse până acum în calculul incidenței.

"N-am calculele în fața ma, dar impactul nu va fi extraordinar de mare, dar va fi un totuși un calcul mai fidel, consideră colegii de la INSP, pentru că va lua în calcul totalul. După mai multe discuții s-a ajuns, având în vedere scăderea și faptul că numărul testelor este la 30.000 și avem rata de pozitivare care este destul de mică în ultima perioadă, să nu mai lasăm focarele la o parte”, a spus el.

Arafat spune că acest lucru ar putea influența scenariul după care funcționează școlile, de exemplu, doar dacă indicele calculat în prezent este la limită, înainte de 1 sau de 3 la mie.

"Un impact probabil o să apară, o să vedem cum sunt următoarele 14 zile. Ați văzut că sunt puține țări care au ținut școlile închise. În același timp, noi suntem într-un scenariu acum și trebuie să subliniez că scenariile folosite de 1 și 3 la mie în școli, dacă informația mea este corectă, este posibil să includă și focarele la aceste scenarii. Adică noi când vom face schimbarea, trebuie să verificăm, eu știu că sunt incluse și focarele așa că nu va fi o schimbare radicală”, a mai declarat șeful DSU.