Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, nu recomandă redeschiderea restaurantelor, afirmând că în momentul de față nu există "risc zero" de infectare cu coronavirus.

"Nu pot să recomand deschiderea restaurantelor. Ce pot să vă spun e că dacă se deschid, ce pot recomanda medicii sunt regulile foarte stricte și în ce condiții se deschid. Dar nu cred că cineva vine să recomande să deschidem restaurantele. Nu poate fi o recomandare. Dacă se dorește deschiderea restaurantelor la un moment dat, putem spune condițiile pentru a reduce riscurile. Risc zero nu există. Apoi e iar la atitudinea populației, că una e să le deschizi și alta e dacă populația va merge acolo și în ce condiții va merge acolo, în spațiile închise vorbim. Încă sunt discuții, urmează să se ia o decizie finală. Recoamndările medicale vor fi modalitatea prin care se poate face asta cu cel mai mic risc posibil. Nu vreau să intru în subiect și să dăm drumul la speculații și, în final, să ne trezim că e așa sau altfel”, a declarat Raed Arafat, marți seară, la B1TV.

Premierul Ludovic Orban a anunțat luni că a cerut grupului tehnico-științific să analizeze redeschiderea activităților din interiorul restaurantelor.

"Dezbatem în cursul acestei săptămâni. Am solicitat punctul de vedere al specialiștilor din Grupul de Suport Tehnico-Științific și alți specialiști să vedem ce formule, ce propuneri, ce recomandări. Intenția mea este ca în cursul acestei săptămâni să luăm o decizie. Cu atât mai mult cu cât se va termina sezonul estival și va fi din ce în ce mai greu ca hotelurile, de exemplu, să poată să servească masa pe terasă", a precizat premierul Ludovic Orban luni seara la Digi 24.

Orban a mai spus că, cel mai probabil, redeschiderea restaurantelor se va face începând cu 1 septembrie, ”în anumite condiții".

Totodată, el a precizat că ar fi posibilă și redeschiderea teatrelor și a cinematografelor.