Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat joi, la Timișoara, că în situația în care nu mai există acoperire vaccinală, pot reapărea și alte boli infecțioase contagioase, considerate eradicate, în afară de rujeolă.

Ministrul Rafila a subliniat că vaccinurile au ajuns să fie victimele propriului succes, întrucât anumite boli contagioase au fost eradicate prin vaccinări de-a lungul anilor, iar acum populația nu mai consideră că trebuie să se protejeze împotriva lor prin imunizare.

"Vaccinurile sunt victima propriului lor succes. Prin vaccinare, multe dintre bolile de care am auzit, dar pe care nu le-am mai văzut - difterie, poliomielită, despre care am văzut doar persoane cu sechele ale infecției. Toate aceste boli care aparent au dispărut se unesc în pericol de reemergență, de reapariție, pentru că odată cu scăderea acoperirii vaccinale există și posibilitatea reapariției acestor boli. Mai apar cazuri sporadice în diverse țări, mai ales din import, dar nu trebuie să lăsăm garda jos, pentru că orice caz ar apărea într-o țară, în cazul în care populația nu este vaccinată, poate să ducă la răspândirea bolii. Nu ne dorim acest lucru. Avem la frontieră un război, în Ucraina, unde sunt cu siguranță probleme legate de acoperirea vaccinală și trebuie să facem în așa fel încât copiii din România să fie protejați", a explicat Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

Ministrul Sănătății a punctat că în cazul epidemiei de rujeolă, situația a rămas neschimbată în cele două zile de la declararea epidemiei.

"Situația transmiterii în numeroase județe ale țării a epidemiei de rujeolă - rubeolă - oreon (RRO) a apărut ca urmare a reducerii acoperirii vaccinale la nivel național; doar 78% pentru prima doză și 62% pentru cea de-a doua doză a vaccinului rujeolă-oreion-rubeolă (ROR). Este o consecință a acumulării unei cohorte de copii nevaccinați, care nu sunt protejați. Acest lucru s-a întâmplat și în alte țări, nu doar în România. Aceste măsuri de sănătate publică, recomandate și de Organizația Mondială a Sănătății, sunt pentru reducerea consecințelor unei răspândiri epidemice a rujeolei, boală care are ca țintă eliminarea ca problemă de sănătate publică, la nivel global", a mai menționat ministrul Alexandru Rafila.