Deputatul PSD Alexandru Rafila a declarat vineri că ordonanța de urgență prin care se transferă un număr de paturi spitalicești din sistemul public în cel privat va avea ca efect scăderea finanțării spitalelor publice.

"Prin această ordonanță crește în acest moment proporția paturilor alocate sectorului privat care sunt în contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. OUG prevede că numărul paturilor care pot fi contactate de operatorii privați poate crește cu 10%, acest lucru este cuplat cu alt mecanism, co-plata, adică pacienții care apelează la aceste paturi care sunt finanțate din sistemul de asigurări de sănătate vor trebui să suporte o contribuție, iar această contribuție nu mai este limitată”, a declarat, într-o conferință de presă, Rafila, notează Agerpres.

Deputatul PSD a explicat care este problema cu această ordonanță, în opinia sa: ”În primul rând, că numărul total de paturi finanțabile în România (...) este fix, important este să înțelegem că acum proporția, crescând în domeniul privat, în mod evident accesul la aceste servicii în sectorul public va scădea proporțional cu creșterea în sectorul privat. (...) Pacienții care vor accesa aceste servicii vor trebui să plătească o co-plată substanțială, nu știm încă cât este, dar ea nu mai este în momentul de față limitată și controlată prin efectul acestei ordonanțe de urgență".

El a adăugat că un al doilea efect al ordonanței va fi scăderea finanțării spitalelor publice, iar acest lucru va limita accesul la servicii de sănătate, pentru că este mic numărul pacienților care să aibă o asigurare complementară sau care să poată să plătească din buzunar costuri suplimentare către sectorul privat.