Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, într-un interviu acordat News.ro, că peste 500 de medici și asistenți s-au înscris pentru a fi voluntari în Turcia, dar acest ajutor medical nu poate oferit decât dacă autoritățile turce îl solicită.

„Sunt cu siguranță mai mult de 500, încă din prima zi au depășit 250, pe mine într-un fel m-a impresionat acest lucru, că solidaritatea corpului medical s-a manifestat imediat, am avut sprijin direct de la CNA care a acceptat foarte rapid să promoveze două mesaje importante de la Ministerul Sănătății în contextul situației din Turcia și Siria, respectiv înscrierea personalului medical ca voluntar și donarea de sânge. Eu am luat legătura încă din primul moment cu autoritățile turce, atât cu ambasadorul Turciei în România cât și cu ambasadorul României la Ankara, am contactat ambasadorul României în Siria și toată lumea încearcă să ajute", a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul a mai spus că România nu poate să trimită echipele medicale decât la solicitarea autorităților turce, iar această solicitare nu a venit până în momentul de față.

"În plus, mai este și problema legată de securitatea personalului în timpul acestor deplasări, așa că nu putem decât să ne oferim disponibilitatea în acest moment și dacă vor fi solicitări în acest sens, le vom duce la îndeplinire”, a declarat Ministrul Sănătății.

Pe lista voluntarilor s-au înscris medici din toată țara, și din toate specialitățile. Deși au anunțat intenția de a ajuta în Turcia, pe listă nu se află și medici rezidenți. Medicii și asistenții vor putea pleca să-și ajute colegii din spitalele din Turcia cel mai probabil după ce va fi cât de cât stabilizată situația legată de dezastrul umanitar și sanitar, mai spune Alexandru Rafila, conform sursei citate.