Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a declarat joi că în prezent România se află în stare de alertă epidemiologică în contextul creșterii numărului de infecții respiratorii și a cazurilor de gripă confirmate clinic.

Rafila a spus că nu declară epidemie, întrucât ar presupune revenirea la "anumite restricții", cum au fost cele din perioada pandemiei de COVID-19, relatează Agerpres.

Întrebat, într-o conferință de presă, dacă România se află în stare de alertă epidemiologică, Rafila a răspuns: "Da, așa o să o intitulăm, pentru că așa este formulată. Instrucțiunea se va referi la o stare de alertă epidemică".

El a spus că preferă emiterea de recomandări în loc de restricții: "Eu sunt un om echilibrat și încerc să găsesc cele mai bune soluții pentru protejarea sănătății publice, dar nu vreau să ne reîntoarcem în niciun fel la alte discuții legate de carantină și izolare pe care ar trebui să le ia autoritățile în cazul în care Ministerul sănătății emite un astfel de ordin. Prefer recomandări decât restricții", a susținut ministrul sănătății.