Ultima ediție a Indexului Sustenabilității Organizațiilor Societății Civile pentru Europa Centrală și de Est și Eurasia indică slăbirea sustenabilității sectorului neguvernamental din România pe aproape toate fronturile, la finalul anului 2017.

Potrivit Indexului USAID, lansat în această toamnă, cinci țări – Azerbaidjan, Ungaria, Letonia, Polonia și România – au raportat o scădere globală a sustenabilității sectorului neguvernamental, în timp ce șase – Albania, Armenia, Moldova, Rusia, Slovenia și Ucraina – au raportat îmbunătățiri, informează Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

În ceea ce privește România, scorul de țară s-a înrăutățit, de la 3.5 în anul precedent la 3.6, ca urmare a relațiilor deteriorate cu guvernanții, legislației dăunătoare deja aprobate și amenințărilor legislative pe teme fundamentale ale sectorului ONG, precum și în urma lipsei oportunităților de finanțare pentru ca organizațiile să își mențină nivelul obișnuit al activităților.

Astfel, raportul notează degradări în ceea ce privește cadrul legal, capacitatea organizațională, sustenabilitatea financiară, influențarea politicilor publice, furnizarea de servicii și, nu în ultimul rând, imaginea publică a societății civile.

Degradările semnalate în raport sunt cauzate de situații precum:

  • Inițiativa Pleșoianu de modificare a Legii Asociațiilor și Fundațiilor, în sensul introducerii unor cerințe de raportare excesive și inutile, precum și a unor pârghii de cenzură a organizațiilor;
  • Eliminarea de către Guvern a diverselor facilități fiscale care stimulau sponsorizările către ONG-uri;
  • Amenințări diverse ale oficialilor la adresa protestarilor civici;
  • Accesul redus al organizațiilor la fonduri structurale europene;
  • Acuze frecvente ale demnitarilor potrivit cărora ONG-urile sunt niște agenți străini care destabilizează țara, în timp ce ele nici nu ar trebui să se implice în deciziile publice, căci nu au fost votate de oameni.
"Ce este remarcabil, până la urmă, este că și în astfel de condiții de restriște, sectorul neguvernamental a reușit în ultimul an să rămână activ și vertical în promovarea principiilor ce stau la baza unei societăți europene: statul de drept, incluziunea minorităților, cetățeni implicați în luarea deciziilor publice, asistență socială pentru cei mai vulnerabili. Tristețea apare când ne închipuim cât de mult mai mult ar fi putut contribui în plus ONG-urile la dezvoltarea comunităților, dacă totuși ar fi beneficiat de o susținere reală din partea aleșilor. Din păcate, ne folosim majoritatea resurselor mai degrabă pentru a reacționa la inițiativele dăunătoare din sfera publică. Ideile bune de schimbare și progres, deși există – și există și sunt foarte bune – rămân la sertar până când vom avea minime resurse pentru a le implementa”, a declarat miercuri, la lansarea raportului, Ionuț Sibian, director executiv, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.