Aproape șapte din zece menajere și îngrijitoare nu au cetățenie italiană. Un raport arată că 21% dintre lucrătorii casnici străini din Italia provin din România și 14,7% din Ucraina, scrie IlSole4Ore.

Aproape 70% dintre lucrătorii casnici din Italia nu au cetățenie italiană, iar procentul ajunge la 72,7% în cazul îngrijitorilor. Este vorba de aproape 622 de mii de lucrători, dintre care 50,2% se ocupă de asistență personală (îngrijitori). Dar care sunt naționalitățile ''mai inclinate'' spre munca casnică?

Fotografia sectorului a fost realizată de Domina (Asociația Națională a Familiilor de Lucrători Gospodari) în cel de-al V-lea Raport Anual asupra Muncii, din care reiese că munca casnică este unul dintre principalele sectoare de angajare pentru cetățenii din Filipine și Moldova. 

România, Ucraina și Filipine: cele trei țări principale de origine

Analizarea țărilor de origine a lucrătorilor casnici evidențiază faptul că în 2022, 46% dintre lucrătorii casnici ''străini” provin din trei națiuni; o cincime provine din România (131 mii), a doua cea mai reprezentată țară este Ucraina, cu 91 mii muncitori, urmată de Filipine cu 65 mii. Urmează celelalte țări de origine; 6% din totalul lucrătorilor casnici din Italia provin din Peru (37.333), în timp ce 5,6% din Moldova (35.113). Țări precum Bulgaria, Senegal, Rusia sau Nigeria sunt sub 7.000 de unități.

De unde vin îngrijitorii și menajerele?

Tipul de muncă casnică pare a fi corelat cu originea, adică tipul de muncă casnică se modifică și în funcție de naționalitate. Îngrijitorii sunt mai frecvenți în rândul cetățenilor din Georgia (82,4%), Bulgaria (73,8%), Ucraina (65,7%) și România (63,0%). Chiar dacă există o prevalență clară a lucrătorilor casnici pentru lucrătorii din Pakistan (89,4%), Filipine (83,7%) și Bangladesh (83,8%).

Comparativ cu 2021, se înregistrează o contracție la aproape toate naționalitățile, singura care a raportat creștere (+4,6%) este Georgia. Scăderi semnificative au fost înregistrate și în ceea ce privește România cu mai puțini 14.000 de lucrători (-9,9%), Maroc (-14,6%) și cetățeni asiatici precum cei din Bangladesh (-34,0%) și Pakistan (-27,8%).

Toate aceste naționalități sunt prezente în Italia în număr diferit, e destul să ne gândim numărul cetățenilor români depășește un milion, în timp ce ucrainenii sunt 225 mii, iar comunitatea filipineză e alcătuită din doar 159 mii persoane. Pentru a înțelege tendința pentru munca casnică în funcție de naționalitate, luăm în considerare populația în vârstă de muncă (15-64 ani) împărțită pe cetățenie.

Comparând lucrătorii casnici în funcție de originea lor, este clar că, pentru unele naționalități, munca casnică este unul dintre sectoarele cu cea mai mare angajare. Peste jumătate dintre filipinezi și ucraineni par să găsească un loc de muncă în munca casnică, în timp ce pentru moldoveni procentul scade la 38%, iar pentru cetățenii din România, doar 15% par să fie angajați în sectorul casnic. Dacă ar fi să facem o comparație cu cetățenii italieni, procentul nu ar ajunge la 1%.

Date care confirmă faptul că pentru mulți străini, munca casnică este un prim canal de intrare pe piața muncii din Italia.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA