Decesele persoanelor cu COVID-19 raportate în platforma alerte.ms.ro sunt cu 13% mai numeroase decât cele din evidențele INS, relevă raportul comisiei constituite prin ordinul de ministru nr. 526/19 aprilie 2021 și care a verificat aceste date.

"Sursa oficială de clasificare a deceselor - certificatul medical constatator - indică o corespondență convenabilă între decesele confirmate COVID raportate la INS și respectiv cele raportate în Corona-forms (96%). Decesele raportate în alerte.ms.ro sunt cu 13% mai numeroase decât cele din INS. (...) Diferențele dintre platformele MS - alerte.ms.ro și Corona-forms sunt justificate într-o oarecare măsură și parțial acceptabile, având în vedere faptul că platforma alerte.ms.ro presupune o raportare numerică agregată și cumulată (neverificabilă pe CNP sau alt tip de cod), iar platforma Corona-forms presupune o raportare caz cu caz, pe CNP. (...) De asemenea, neconcordanțele între cele două serii de date sunt inevitabile. În ceea ce privește platforma Corona-forms, este evident că o serie de decese nu au fost raportate. În acest sens, este necesar un proces de actualizare a deceselor din Corona-forms", se arată în raport, care a fost publicat pe site-ul Ministerului Sănătății, relatează Agerpres.

Potrivit documentului, erorile sunt "mai puțin" controlabile la raportările agregate.

"Un export din cele două baze de date a relevat că până la data de 31 martie 2021 s-au înregistrat 31.132 decese în alerte.ms.ro și respectiv 23.931 decese în Corona-forms. Se constată că diferențele devin tot mai evidente începând cu luna octombrie 2020, ceea ce poate fi asociat modificărilor succesive solicitate în platforma alerte.ms.ro în sensul creșterii complexității sau nivelului de detaliu pentru solicitările de raportare. Acest fapt s-a suprapus presiunii generate de agravarea situației epidemiologice", se menționează în raport.

Citește și: Raportarea deceselor COVID, între realitatea din spitale și hățișurile birocratice

Conform răspunsurilor primite de la Direcțiile de sănătate publică, multe dintre spitale "nu raportează" toate decesele COVID la DSP. Din analiza răspunsurilor transmise de DSP-uri, s-au primit raportări pentru "mai puțin de jumătate dintre decesele raportate în alerte.ms.ro", relevă raportul citat.

"Unele DSP suspicionează că unele dintre spitale raportează decese de toate cauzele în alerte.ms.ro. Tot DSP semnalizează întârzieri în raportarea deceselor (uneori de până la două luni). Unele spitale recunosc neraportarea la DSP din diverse cauze. Unele spitale nu recunosc propria cifră a deceselor lunare raportată în alerte.ms.ro. Organizarea raportării deceselor variază de la spital la spital", se mai explică în raport.

Platforma alerte.ms.ro a avut, "în înțelegerea comisiei, mai curând rolul de a fi un instrument" pentru managementul operațional (distribuire de materiale și echipamente, identificare rapidă nevoi de resurse/resurse pentru pacienți în stare gravă) decât un rol de sistem informațional pentru colectarea și analiza deceselor, relevă documentul.

Comisia atrage atenția că dubla raportare, pe principii diferite, atrage după sine "confuzii, implică eforturi adiționale" de validare a datelor și "consum de resurse".