Comisia care a verificat modul de raportare a deceselor la persoane cu COVID-19 recomandă un proces de actualizare a acestor date în Corona-Forms, a informat, joi, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, citată de Agerpres.

Ea a amintit, într-o conferință de presă, că platforma Corona-Forms este sursa informațiilor comunicate public zilnic de Grupul de Comunicare Strategică.

"Toate informațiile privind persoanele decedate care au fost comunicate de la nivelul Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCCI) au avut la bază exact aceste informații din platforma Corona-Forms, validate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT)", a afirmat ministrul.

Citește și: STS, despre raportarea deceselor provocate de COVID-19: În aplicație fiecare primește un ID unic

Ioana Mihăilă a precizat că analiza datelor de la Institutul Național de Statistică, unde se centralizează certificatele constatatoare ale decesului, arată că, în 2020, s-au înregistrat la nivel național 16.792 de decese cu diagnostic principal COVID-19 cu virus identificat - U071 și, respectiv, 234 de cazuri cu virus neidentificat - U072.

Citește și: Există grupul de lucru pentru verificarea raportărilor COVID?

"De asemenea, s-au înregistrat 590 de decese de alte cauze la care s-a asociat și un diagnostic secundar COVID-19 cu virus identificat - U071 și, respectiv, 281 de cazuri cu diagnostic secundar COVID-19 cu virus neidentificat - U072", a adăugat ea.

Potrivit ministrului, analiza deceselor pentru codurile U071 și U072 raportate de spitale către INSP, Centrul Național de Statistică și Informatică în Sănătate Publică, indică pentru 2020 raportarea a 26.106 decese, dintre care 227 cu diagnostic principal COVID-19.

"Referitor la cele 25.879 de decese cu diagnostic secundar COVID-19 situația se prezintă astfel: 19.698 de decese au diagnostic secundar cu codul U071, decese confirmate COVID, și 6.181 decese au diagnostic secundar U072, decese suspect COVID", a explicat Mihăilă.Pentru aceeași perioadă, în sistemul de supraveghere Corona-Forms, s-au înregistrat 16.120 de decese pentru 2020, iar în ALERTE MS 18.948 de decese.

Citește și: Voiculescu: Colentina și ROL 2, spitalele cu raportări suspecte de decese/ Reacția MApN

"Numărul de decese rezultat după menținerea acelor diagnostice care nu fac referire la cauze acute de decese precum fracturi, traumatisme, patologii digestive, hernii, infract miocardic acut din raportările DRG trimise de spitale este 18.670", a completat ministrul Sănătății.Ioana Mihăilă a declarat că au fost detectate diferențe de până la 500 de cazuri raportate de către spitale între cele două plaforme.

"Comisia a analizat diferențele dintre sistemele de raportare pentru aceste spitale care au înregistrat cele mai mari diferențe și raportează drept cauze, printre altele, organizarea raportării deceselor variază de la spital la spital, unele spitale recunosc neraportarea la Direcțiile de sănătate publică din diverse cauze, există un nivel de cunoaștere în general redus și unele confuzii ale celor care raportează. (...) Tot DSP semnalizează întârzieri în raportarea deceselor. În acest sens, comisia recomandă că este necesar un proces de actualizare a deceselor din Corona-Forms", a menționat ministrul. 

Ioana Mihăilă: S-ar putea ca niciodată să nu știm câte persoane au decedat de Covid în această pandemie

Cel puțin 2.300 de oameni morți până la 1 martie, nu apar în raportările făcute de Grupul de Comunicare Strategică către public, potrivit Libertatea. Ministrul Ioana Mihăilă a declarat într-un interviu pentru EuropaFM că s-ar putea să nici nu aflăm vreodată numărul real de morți din cauza virusului.

”Concluziile pe care le avem ca urmare a raportului preliminar sunt că prin diferite baze de date, prin diferite metode de raportare, s-au obținut rezultate diferite. S-ar putea ca nici una dintre ele să nu ne dea un rezultat exact, așa cum s-ar putea ca niciodată să nu știm câte persoane au decedat de Covid în această pandemie. Fie pentru că nu au fost raportate corect, fie că nu au fost înregistrate corect, fie că nici măcar nu au fost diagnosticate”, a spus aceasta.

Florin Cîțu a transmis la finalul ședinței de Guvern că a văzut datele și i-a cerut Ioanei Mihăilă să facă public raportul pentru mai multe claritate

"Sunt mai multe baze de date. Eu m-am uitat la INS și la CoronaForms și este o conformitate de 96%, dar vom mai cere detalii și vom vedea dacă trebuie să îmbunătățim. Și modul de calcul, formulele de calcul, focarele, totul poate fi îmbunătățit. Până acum știm că în CoronaForms au fost raportate caz cu caz și au fost cele mai clare și greu de combătut", a spus Cîțu.