România a încheiat anul 2015 cu un deficit bugetar de aproape 1,5 la sută din produsul intern brut, mai mare decât ultimele estimări, dar sub ținta de la începutul anului, arată datele Ministerului de Finanțe.

Față de anul precedent, deficitul este mai mic cu 1,1 miliarde de lei, dat fiind că a coborât de la 1,72 la sută la 1,47 la sută din PIB. 

Veniturile bugetului general consolidat, au crescut cu 9 procente în 2015, până la 233,6 miliarde de lei, ori 33,1 la sută din PIB (cu un punct procentual mai mult ca pondere în PIB față de 2014).Cele mai importante creșteri de venituri au venit de la impozitul pe profit (13 la sută) și impozitul pe venit (12,4 la sută), pe fondul creșterii economice, dar și majorărilor salariale, în timp ce veniturile din taxa pe valoarea adăugată au urcat cu 12 procente, în pofida reducerii ratei de TVA la alimente de la 24 la sută la 9 la sută din iunie.

Cheltuielile bugetului au fost de 243,9 miliarde de lei, mai mari în termeni nominali cu 8 la sută față de anul precedent și cu 0,8 puncte procentuale ca pondere în PIB.

Potrivit ministerului, cheltuielile de personal au crescut cu 3,2 la sută față de 2014, ca urmare a creșterilor salariale în administrația publică locală, precum și în sectorul de sănătate și în învățământ.

„Cheltuielile pentru proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile au crescut față de anul precedent cu 62,4%. Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și pe cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 41,3 miliarde de lei, reprezentând 5,9 la sută din PIB, față de 32,7 miliarde de lei în anul 2014”, se arată în comunicatul Finanțelor.

Oficialii ministerului pun creșterea cheltuielilor de pe final de an, în special din decembrie, pe utilizarea pentru investiții, atât a celor finanțate din fonduri europene, cât și din surse proprii și cu finanțare rambursabilă. „Cheltuielile pentru investiții în luna decembrie au fost în sumă de 15,1 miliarde de lei, din care 7 miliarde de lei pentru susținerea proiectelor cu finanțare europeană, 87,2 milioane de lei pentru proiecte cu finanțare rambursabilă și 8 miliarde de lei pentru cele finanțate din cheltuieli de capital”.

La sfârșitul lunii noiembrie, bugetul era încă pe plus (cu un excedent de 0,76 la sută din PIB), ceea ce înseamnă că guvernul a consumat în numai o lună 2,2 la sută din PIB.

„Având în vedere că finele anului 2015 a reprezentat perioada de eligibilitate a plăților aferente proiectelor din cadrul financiar 2007-2013, s-au făcut eforturi în vederea asigurării fondurilor necesare acestora, astfel încât doar în luna decembrie s-au plătit aproximativ 9,1 miliarde de lei, în timp ce media lunară a fost de cca. 1,5 miliarde de lei, din care 7 miliarde de lei au fost de natura investițiilor, restul fiind subvenții pentru agricultori și alte plăți în contul Uniunii Europene”, explică Ministerul de Finanțe.

Și în anii anteriori, bugetul consuma mai mult pe final de an, dar gaura de peste 15 miliarde de lei din decembrie 2015 este cu siguranță un record.