Numele fostului premier Victor Ponta apare în dosarul deputatului Sebastian Ghiță. Acesta i-ar fi oferit o funcție importantă procurorului Liviu Tudose. Același procuror a cerut CSM apărarea reputației după ce în presă a fost numit „colaborator SRI”.

Fostul premier Victor Ponta i-ar fi promis procurorului general prahovean Liviu Tudose o funcție importantă, la cererea deputatului Sebastian Ghiță, aflat în relații foarte apropiate cu premierul. Informația apare în referatul procurorilor prin care au cerut Camerei Deputaților ridicarea imunității lui Ghiță în vederea reținerii și arestării acestuia pentru mai multe fapte de corupție. 

Conform Mediafax, la dosar ar exista o declarație dată la începutul lunii martie de procurorul Liviu Tudose, în care acesta susține că "în primăvara anului 2014, împreună cu Ghiță Sebastian Aurelian a mers la Victor Ponta, ocazie cu care premierul i-a oferit o funcție de conducere, respectiv director Departamentului pentru Luptă Antifraudă sau o funcție de execuție în cadrul ONPCSB, propunere cu care acesta, în principiu, a fost de acord, dar care nu a mai fost materializată”, se arată în referatul Direcției Naționale Anticorupție.

Informația ar fi fost confirmată și de un martor din dosar: „în cursul anilor 2013-2014, în timp ce Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești instrumenta dosarul, pentru a-l recompensa pentru sprijinul informativ acordat, Ghiță Sebastian i-a facilitat lui Tudose Liviu o întâlnire cu premierul Victor Ponta, care a avut loc în București, prilej cu care procurorului i s-a oferit funcția de șef al Departamentului pentru Luptă Antifraudă”.

Martorul ar mai fi spus că "pentru a justifica desele întâlniri pe care le are cu procurorul general Tudose Liviu, Ghiță Sebastian i-a propus acestuia să devină nașul de cununie al unui apropiat de-al său, lucru care s-a și materializat în cursul lunii august 2013, la eveniment fiind prezent și Victor Ponta care a stat la masă cu procurorul general”, se precizează în documentele citate de Mediafax.

Liviu Tudose susține că, începând cu toamna anului 2013, parlamentarul Sebatian Ghiță a început să îl viziteze tot mai des „solicitându-i, în mod insistent, „să-l salvez pe moșu” referindu-se la MMircea Cosma întrucât pe măsură ce avansau cercetările în respectiva cauză, era previzibil că se va ajunge la Mircea Cosma, la acel moment fiind de notorietate faptul că societățile agreate plăteau șefului Consiliului Județean Prahova comisioane pentru acordarea lucrărilor”, arată procurorii.

Liviu Tudose a cerut CSM să îi apere reputația

În urmă cu mai bine de o săptămână, Consiliul Superior a acceptat cererea procurorului Liviu Tudose de a-i fi apărată reputația profesională, după ce în presă au apărut articole în care magistratul era numit „colaborator SRI”, „informator SRI” sau „ofițer SRI”.

Consiliul Superior al Magistraturii a apărat reputația procurorului: 

„În ședința de azi, 17 martie 2016, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat că informațiile vehiculate în mass media referitoare la o presupusă calitate de informator sau ofițer SRI a domnului Liviu Tudose, procuror în cadrul Curții de Apel Ploiești, sunt nefondate și au afectat reputația profesională a magistratului”, a fost decizia CSM.

DNA cere ridicarea imunității lui Ghiță

Procurorii anticorupție au cerut Camerei Deputaților să îi ridice imunitatea parlamentară lui Sebastian Ghiță pentru a putea fi reținut și arestat pentru fapte de corupție.

În dosarul deputatului, fostul șef al parchetului prahovean, Liviu Mihail Tudose, a fost arestat preventiv vineri alături de fostul adjunct Constantin Aurelian Mihăilă, pe care procurorii îi acuză de luare de mită, divulgare de secrete și, respectiv, cercetare abuzivă.

Alături de ei au mai fost arestați ofițerul de poliție Constantin Ispas, care este acuzat de trafic de influență și divulgare de secrete, dar și fostul șef al poliției Prahova, Viorel Dosaru, acuzat de luare de mită, divulgare de secrete, trafic de influență, și favorizarea făptuitorului.

Procurorii afirmă, într-un comunicat dat publicități miercuri noapte, că, în perioada iunie 2013- primăvara anului 2014, în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, Tudose i-a permis deputatului Ghiță accesul la informații ce nu erau destinate publicității. Informațiile făceau obiectul unui dosar penal, iar procurorul-șef i le-ar fi dat lui Ghiță pentru a obține „funcții de conducere în cadrul unor instituții publice”, dar și pentru a împiedica soluționarea cazului respectiv.

„Scopul respectiv era urmărit atât de inculpații din dosarul menționat, cât și de deputatul Ghiță, pentru protejarea intereselor economico - financiare ale unor persoane fizice și firme cercetate în cauză. Informațiile confidențiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice și juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, numele procurorului de caz și ale ofițerilor de poliție delegați să efectueze urmărire penală”, scriu procurorii DNA în comunicatul citat.

Același lucru l-a făcut și șeful poliției Prahova, care, în legătură cu același dosar penal, i-a dat lui Ghiță informații în perioada iunie 2013- septembrie 2013. Și el urmărea același scop: menținerea în funcție sau promovarea în alte funcții de conducere.

„În dosarul respectiv, ofițerii din subordine erau delegați să efectueze acte de urmărire penală. Accesul la informațiile confidențiale, urmărit de deputatul Ghiță Sebastian Aurelian era zădărnicirea urmăririi penale efectuată în cauza menționată, dar și protejarea intereselor economico - financiare ale unor persoane fizice și juridice inculpate în cauză”, afirmă DNA.

În vara anului 2013, adjuntul Parchetului Curții de Apel Prahova, Aurelian Constantin Mihăilă, i-a permis ofițerului de poliție Constantin Ispas accesul la informații confidențiale din același dosar. Procurorul a vrut să-l ajute astfel pe polițist să înainteze în funcție.

Același procuror i-a dat și unei alte persoane informații din dosar, de data asta cu scopul ca ele să ajungă la un jurnalist care să le publice. „Informațiile respective constau într-un contract de vânzare cumpărare pentru achiziția unui bun și un înscris olograf în care era prezentată, în rezumat, situația de fapt din dosarul menționat”, explică DNA.

Adjunctul Mihăilă este acuzat și că, în vara anului 2014, „a ticluit probe nereale, constând în plângerea formulată în numele unei persoane împotriva unui alt procuror din aceeași unitate de parchet, sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de fals în declarații”.

„Plângerea respectivă, nedatată și nesemnată, a fost ulterior înmânată unui ofițer cu funcție de conducere în cadrul B.C.C.O. Ploiești, pentru a fi valorificată”, se mai arată în comunicat.

Pe de altă parte, în 22 iulie 2012, deputatul Ghiță a fost prins la volanul unui Mercedes, în Bărcănești, deși permisul său era suspendat. Șeful poliției Prahova, Viorel Dosaru, a intervenit la subalternii săi pentru a-l scăpa de dosar penal, în schimbul sprijinului pentru menținerea în funcția de inspector-șef al I.P.J. Prahova.