Președintele SUA a ajuns vineri dimineață la Londra, unde va face apel la britanici să rămână în UE.

Barack Obama a cerut Marii Britanii să rămână în Uniunea Europeană, precizând că SUA manifestă "un interes profund" pentru referendumul din iunie privind relația Londrei cu Bruxellesul.

Într-un comentariu publicat vineri de cotidianul britanic Daily Telegraph, Barack Obama atrage atenția că un eventual Brexit va slăbi capacitatea Marii Britanii de a combate terorismul, criza migrației și șocurile din economia globală.

"Uniunea Europeană nu diminuează influența britanică, ea o amplifică. O Europă puternică nu reprezintă o amenințare pentru rolul Marii Britanii în lume, ea sporește rolul Marii Britanii în lume", a mai scris Barack Obama în acest articol.

"Zecile de mii de americani care odihnesc în cimitire din Europa sunt un testament tăcut al modului în care se întrepătrund prosperitatea și securitatea noastră. Iar calea pe care o alegeți acum va avea ecou în perspectivele generației americani actuale", a motivat liderul de la Casa Albă interesul țării sale pentru viitorul Marii Britanii.

Aliații premierului britanic sunt de părere că apelul președintelui Obama va convinge electoratul indecis să voteze pentru rămânerea Marii Britanii în interiorul spațiului comunitar.

Intervenția sa ar putea însă să-i supere pe membrii eurosceptici ai Cabinetului condus de Cameron, care au declarat anterior că este "nepotrivit" ca Obama să se exprime în legătură cu referendumul britanic.

De altfel, într-un articol publicat în The Sun, primarul Londrei, Boris Johnson, a criticat implicarea președintelui american și a Washingtonului în referendum, acuzându-l pe Obama de incorerență și ipocrizie.

Este de așteptat ca Barack Obama să facă un apel calm, dar categoric la rămânerea Marii Britanii în interiorul Uniunii Europene și în cadrul unei conferințe de presă, care va avea loc în Downing Street, vineri după-amiază.

Unii comentatori se așteaptă ca Obama să atragă atenția și asupra faptului că șansele Londrei de a încheia acorduri comerciale cu SUA sunt fanteziste.

Obama nu are obiceiul de a face amenințări, dar trebuie reamintit faptul că, în 2015, reprezentantul comercial al Statelor Unite, ambasadorul Michael Froman, a declarat că Washingtonul nu dorește să încheie acorduri de liber schimb cu nicio țară. Froman a subliniat anul trecut că vocea Marii Britanii este mai puternică în cadrul unei entități economice mai mari, cum este UE.

Pe de altă parte, liderul de la Casa Albă trebuie să fie precaut în legătură cu TTIP, un acord care nu este văzut bine de politicienii britanici de stânga, inclusiv de liderul laburiștilor, Jeremy Corbyn.

Apelul pro-UE al lui Obama vine la sfârșitul celei mai dificile săptămâni din campania pentru referendumul din iunie, în care ministrul George Osborne a avertizat că economia britanică va scădea cu 6% până în 2030, în cazul unui Brexit.

În Downing Street domnește o încredere tot mai mare privind rămânerea în UE. "Îi nimicim cu argumentele și o facem în campanie. Este din ce în ce clar că Vote Leave este o campanie cu resurse insuficiente și incapabilă să spună cum va arăta un Brexit. Noi îl avem pe Obama pe partea noastră și ei cu cine vin - cu Marine Le Pen", a declarat o sursă guvernamentală implicată în campanie.

În cadrul vizitei, Michelle și Barack Obama vor fi primiți și de regina Elisabeta.

Importanta Regatului Unit ca figură cheie în interiorul clubului european va fi subliniată în mod simbolic și luni, când Obama se va întâlni, din nou, cu David Cameron, dar și cu Angela Merkel, Matteo Renzi și Francois Hollande, la Hanovra (Germania), pentru a discuta despre Siria, Libia și criza migrației. Mesajul implicit este că o Marea Britanie în afara UE nu ar fi fost invitată la un astfel de conclav transatlantic la nivel înalt.

Cu material Daily Telegraph, The Guardian, BBC.