Șefa DNA a confirmat faptul că are calitatea de martor în dosarul angajaților Black Cube, firmă privată de investigații din Israel fondată de foști ofițeri Mossad. Kovesi a și fost, de altfel, audiată în calitate de martor.

Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, a fost audiată de procurorii DIICOT în dosarul israelienilor cercetați pentru hărțuirea apropiaților acesteia.

Kovesi a dat o declarație amplă în fața procurorilor anti mafia în calitate de martor în urmă cu aproximativ o lună.

În acest dosar sunt cercetați mai mulți cetățeni israelieni, foști ofițeri de informații Mossad, care lucrează la firma privată de investigații Black Cube.

Yossi Barkstein este cel care a reușit să fugă din România cu puțin timp înainte de acțiunea DIICOT, în timp ce David Geclowitz și Ron Weiner au fost arestați preventiv.

Și cei doi fondatori ai firmei private de investigații Black Cube, Avi Yanus și Dan Zorella, de asemenea foști ofițeri în Mossad, sunt suspecți în dosar.

Conform jurnaliștilor de la Rise Project, în companie a activat și Meir Dagan, fost director al serviciului israelian de informații Mossad în perioada 2002-2011.

5.000 de euro pentru spargerea conturilor de mail ale apropiaților lui Kovesi

Surse apropiate anchetei au declarat pentru EurActiv că unul dintre suspecții reținuți a refuzat orice colaborare cu autoritățile și nu a făcut nicio declarație. Este vorba despre David Geclowitz.

În schimb, Ron Weiner, un tânăr IT-ist în vârstă de 25 de ani, a dat declarații și a afirmat că a primit 5.000 de euro pentru a sparge conturile de e-mail aparținând tatălui Laurei Codruța Kovesi, fostului ei soț, de care aceasta a divorțat în urmă cu aproape zece ani, și altor doi polițiști judiciari care au lucrat la DNA până în 2014.

Israelienii vorbeau românește „stricat”

Ancheta împotriva grupului de israelieni a început în luna martie, atunci când tatăl procurorului-șef al DNA a primit mai multe telefoane prin care era invitat la o conferință. Fost procuror, acesta a considerat suspect faptul că este invitat, mai ales că cel care îl suna „vorbea românește stricat”. A povestit totul fiicei sale.

Așa a ajuns Laura Codruța Kovesi să informeze Serviciul de Pază și Protecție despre acest incident, iar SPP a informat SRI. La rândul lor, ofițerii au sesizat Secția de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului General.

De aici, dosarul a fost trimis spre investigare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București, pentru a fi investigată o faptă de hărțuire.

Dosarul a ajuns în cele din urmă la DIICOT, în urma cerererii procurorului-șef al structurii, Daniel Horodniceanu, cel care a considerat că atacurile informatice asupra apropiaților lui Kovesi și grupul organizat erau de competența instituției pe care o conduce.

De altfel, procurorii i-au reținut pe Ron Weiner și David Geclowicz, despre care susțin că „au constituit un grup organizat în vederea comiterii mai multor infracțiuni de hărțuire și infracțiuni informatice constând în efectuarea de multiple apeluri cu caracter amenințător (…) precum și atacuri de tip phishing (înșelătorii electronice – n.n.) în vederea sustragerii credențialelor de acces și ulterior compromiterii conturilor de poștă electronică, activițăți urmate de violarea secretului corespondenței, copierea și transferul fără drept al conținututului acestuia”.

Judecătorii au emis mandate de arestare preventivă pe numele celor doi. „Mobilul întregii activități infracționale a grupării a constat în încercarea de compromitere a imaginii procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție din România, prin încercarea de a găsi activități de corupție”, susțin judecătorii români care i-au arestat pe doi dintre suspecți.

Procurorii susțin că nu au reușit, deocamdată, să afle cine erau beneficiarii supravegherii specializate a apropiaților Laurei Codruța Kovesi, însă au o listă de suspecți.