Secretariatul General al Guvernului a inițiat un proiect de lege prin care se înființează o comisie condusă de șeful PSD, care să elaboreze într-un an Strategia „România 2040”. Aceasta ar urma să fie obligatorie pentru toate guvernele.

Potrivit proiectului de lege, prezentat în premieră de G4media.ro, „se instituie obligația elaborării și actualizării Strategiei de dezvoltare economică și socială a României pe termen lung, denumită în continuare Strategia "România 2040" precum și cadrul instituțional de realizare și de asigurare a consensului național”.

„Odată cu intrarea în vigoare a prezentei legi, se instituie obligativitatea includerii în programele de guvernare aprobate în Parlament a principalelor obiective strategice prevăzute în Strategia "România 2040"”, se arată în document, conform Mediafax.

După aprobarea legii, „se instituie obligativitatea Guvernului de a continua programele și proiecte de dezvoltare ce decurg din Strategia "România 2040".

Strategia va fi elaborat de Comisia „România 2040”, condusă de președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. Ea va avea un mandat de un an, între 1 iunie 2018 - 1 iunie 2019.

PNL a cerut duminică guvernului să renunțe la proiectul de lege.

„Acest proiect de lege trădează un mod de gândire bolnav, infestat de nostalgiile comuniste ale unor oameni care n-au reușit nici până acum să asimileze în mod real valorile democrației. Practic, cetățenii nu vor mai avea niciun cuvânt de spus, în alegeri, în privința direcției pe care o urmează România, întrucât tot ceea ce va stabili „Comitetul lui Dragnea” devine obligatoriu pentru orice guvernare va veni ulterior”, se arată într-un comunicat al liberalilor.