După consfințirea primelor momente în care membri al echipei olimpice din țara noastră au putut simți împlinirea supremă, o nouă zi a adus imense satisfacții pentru reprezentanții sporturilor dezvoltate în jurul efortului pe apă.

Echipajul de dublu rame al canotajului masculin, format din Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă, și-a încheiat evoluția cu adjudecarea medaliei de argint. De asemenea, într-o zi eminamente acvatică, David Popovici a încheiat prima sa finală pe distanța celor 100 de metri liber, în poziția a șaptea.

Spre finalul primei treimi a periplului celor cinci inele, activitatea începe să capete nuanțe tot mai precise în Japonia. Obiectivele apropiate pentru unii competitori, dar încă la ceva distanță pentru alții, primesc imbolduri importante. Odată cu scurgerea orelor, a probelor în sine, relatările excepționale ies la suprafață pentru pasionați, indiferent de natura rezultatelor. Eforturile remarcabile din cadrul fiecărei încercări considerate absolute reprezintă, în cele din urmă, doar o mică parte dintr-un proces cu adevărat dificil.

Dificultățile acelor parcursuri sunt lăsate în urmă însă, atunci când valoarea și dorința se transpun în cel mai așteptat eveniment al sportului mondial. Precum vedem, un parcurs glorios este tot mai dificil de obținut. Dar bifarea lui va veni mereu în compania unor povești deosebite, ce vor conduce intrarea atleților în istorie. Astfel, fiecare moment petrecut spre capătul estic al lumii, se transformă într-unul imposibil de uitat.

Cea dintâi săptămână nu s-a scurs, în totalitate așadar, de la momentul festivității de inaugurare a Jocurilor Olimpice, iar nivelul entuziasmului se poziționează ridicat. Delegația română alcătuită oficial din 101 sportivi și-a plasat speranțele în câteva direcții precise. După atât de puțin timp, așteptările s-au dovedit a fi pe deplin întemeiate, la capătul unor prestații ce vor rămâne sinonime cu împlinirea. În continuare, navigând prin cea mai cunoscută și atractivă metropolă japoneză, avem de-a face cu ziua care a propus o abordare aproape unidirecțională. Dintre disciplinele cu reprezentanți rămași în competiții, doar două s-au evidențiat, ele având, bineînțeles, un punct comun: apa.

CANOTAJUL ȘI A TREIA SA MEDALIE CONSECUTIVĂ 

Un nou tandem cu traseu fascinant se alătură istoriei de argint: Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă 

O evidență generală înaintea startului propriu zis al spectacolului japonez ne-a atras atenția asupra tipologiei zestrei de medalii a țării noastre. Gimnastica, o probă ce nu se regăsește actualmente într-un moment favorabil, se poziționează la o distanță exponențială de următorul reper absolut, care este canotajul. Argumentele numeroase care au susținut o campanie cu adevărat de succes la marginea apei, au fost rapid confirmate. Pe lângă finalele ce nu și-au definitivat complet deznodământul, spre care vom reveni, Ancuța Bodnar și Simona Radiș au simbolizat realmente perfecțiunea, reportând primele medalii de aur.

După două concurente de 22 de ani, cu un început de aventură caracterizat prin simplitate, alte două nume care au experimentat un drum similar aveau șansa următoare a gloriei. Precum chiar ei au admis cu pură sinceritate, parcursul propriu-zis în barcă nu a început deloc ușor pentru Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă. Progresia graduală, dar solidă i-a transformat într-un redutabil tandem al ultimilor ani în proba de dublu rame.

Campionii continentali de la Poznań au acces în ultimul act olimpic cu primul timp al ierarhiei complete din semifinale. Prin urmare, așteptările mari au fost confirmate de un start pe măsură. Până la jumătatea parcursului din complexul Sea Forest Waterway, a devenit evident că singurul echipaj care nu putea fi dominat de cel român, era alcătuit din Martin și Valent Sinković. În urmărirea fraților ex-iugoslavi, tandemul tricolor a asigurat cu fiecare mișcare locul secund obținut cu un ecart de peste trei secunde în fața echipei daneze, posesoare a distincției de bronz.

Deși o egalare a timpului din semifinale ar fi însemnat fără îndoială obținerea primului titlu olimpic masculin la Tokyo, Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă au confirmat un apogeul al formei personale prin obținerea medaliilor de argint, întâmpinată cu mare entuziasm.

Proba categoriei ușoare de dublu vâsle feminin s-a dovedit una dinte cele mai echilibrate întreceri din complexul acvatic nipon. Obținând la limită calificarea în manșa finală, cu ultimul timp eligibil, Ionela Cuzmiuc și Geanina Beleagă nu au reușit să evite cea din urmă poziție la capătul întrecerii lor, în care au acuzat un deficit de sub două secunde față de formația câștigătoare, reprezentantă a Italiei.

În așteptarea finalei de 8 + 1 feminin și a categoriei ușoare la dublu vâsle feminin, subliniate cu șanse importante, canotajul românesc și-a extins zestrea către trei medalii, mulțumită unui parteneriat sucevean care și-a utilizat întreaga experiență a trecutului spre momentul îndelungatei lor cariere comune. Distincția a fost a 41-a în istoria disciplinei canotore din România.  

Natație: Prestație admirativă în întrunirea marilor personalități din bazinul olimpic

Cumva surprinzător, dacă privim spre remarca anterioară, România nu a obținut până în prezent la Tokyo o distincție de ultima treaptă a podiumului. Una dintre ocaziile importante de bronz (pe lângă cea a Claudiei Nechita) ne-a condus spre Tokyo Aquatics Centre. Lăsând în urmă fatidicele două sutimi de secundă ce i s-au opus excepționalului deziderat în proba de 200 de metri liber, David Popovici a demonstrat că reprezintă deja un reper al elitei seniorilor, în încercarea cu cel mai înalt grad al competitivității din întreg înotul profesionist. Cursa de 100 m pe stilul liber este asociată la vârful piedestalului precum cea paralelă din atletism (acolo unde spectacolul va debuta abia vineri).

Obținând al cincilea timp cumulat în semifinale, combatantul de 16 ani avea ocazia să concureze împotriva adversarilor ce vor să își creioneze statutul de legende, pe cea mai înaltă scenă.

Desigur, o consecință a ideii respective a fost că resursele principalilor favoriți au fost prezervate în totalitate pentru manșa ce conta cu adevărat. Astfel, intensitatea s-a conturat spre un alt nivel în cadrul finalei.

Dilema startului mai puțin lansat a avut șanse mai mici în a fi remontată pe distanța a doar două lungimi de bazin. Precum am remarcat în fiecare ocazie, Popovici a ilustrat că poate să își ridice exponențial nivelul în a doua jumătate a întrecerii. Din păcate, cronometrul nu a fost de acord, el încheind cu cel mai ridicat timp personal al celor trei zile, 48.04 secunde, suficiente pentru poziția a șaptea. Caleleb Dressel a finalizat cu o secundă și trei zecimi mai rapid. Noul record olimpic îi aducea dramatic titlul americanului, în dauna unui Kay Chalmers sosit cu doar șase sutimi întârziere. Parte la ocazia titanică, David Popovici își putea îndrepta atenția asupra ultimei sale probe de 50 de metri liber.

Până atunci, Daniel Martin s-a îmbarcat în ultima sa aventură olimpică în cadrul exercițiului de 100 m fluture. Manșa de calificare spre semifinale a fost încheiată de atletul bucureștean pe locul al șaptelea, ultimul din cadrul atleților aflați la start în seria a treia. Astfel, rezultatul modest (de 55.09 secunde) a fost automat insuficient pentru accederea în penultimul act.

Cei mai recenți medaliați români ai Jocurilor Olimpice, Ciprian Tudosă și Marius Cozmiuc au avut onoarea de a-și înmâna reciproc, rodul de argint al unei călătorii începute foarte dificil. Actualmente, la capătul zilei cu numărul șase – una care, printre altele, a adus extazul la pragul absolut în Fiji – ei compun a treia formație de canotaj care și-a înscris marca în ierarhia medaliilor.

Singura distincție individuală rămâne cea a Anei Maria Popescu, însă palmaresul general, ajuns la cota patru elemente, are toate șansele să se îmbunătățească înainte ca luna iulie să ajungă la final în tabloul de vară al Țării Soarelui Răsare, pe măsură ce a 32-a ediție olimpică avansează.