Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a anunțat deschiderea unui birou regional în Cluj-Napoca, al doilea oraș ca mărime din România.

BERD devine astfel prima instituție financiară internațională care își deschide un birou regional în Cluj-Napoca, oraș considerat de bancă drept o poartă de acces către trei regiuni strategice ale României: nord-vestul (unde se află), centrul și vestul. Cluj-Napoca și-a demonstrat capacitatea de a promova sectoare de afaceri de înaltă tehnologie și este cunoscut pentru industria sa puternică de tehnologie a informației (IT) și pentru excelenta prezență academică, spune BERD într-un comunicat.

Biroul din Cluj-Napoca va sprijini în principal întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) locale din regiune cu consultanță de specialitate, formare și acces la finanțare. Prin programul „Consiliere pentru întreprinderi mici” al BERD, finanțat împreună cu Uniunea Europeană, banca a oferit deja sprijin pentru peste 900 de IMM-uri din România, inclusiv lideri regionali de afaceri precum Arobs, Ciserom și Unilact.

Noul birou BERD a fost deschis oficial vineri de Charlotte Ruhe, Director General BERD, Europa Centrală și de Sud-Est, Mark Davis, Director Regional BERD România și Bulgaria, și Nadia Petkova, Director BERD, Rețeaua Regională, Finanțare IMM și Dezvoltare.

„Deschiderea noului nostru birou în Cluj-Napoca confirmă angajamentul nostru față de România. Am sprijinit sute de companii din întreaga țară prin investiții directe și indirecte, precum și prin proiecte de consultanță, iar acum ne dorim să ne sporim sprijinul pentru afacerile din Transilvania”, a declarat Charlotte Ruhe.

Până în prezent, BERD a investit aproape 9,7 miliarde de euro în România prin intermediul a aproape 500 de proiecte.