Comisarul Corina Crețu a declarat, miercuri, că a fost "foarte tristă" să vadă că România nu împărtășește solidaritatea în cazul refugiaților, ea amintindu-le țărilor est-europene că au beneficiat mult de pe urma fondurilor structurale.

Corina Crețu a precizat că este nevoie de solidaritate la nivel european în problema refugiaților, adăugând că, după decizia JAI, Comisia se gândește cum poate contribui cu ajutorul fondurilor structurale la integrarea socială a migranților legali și a refugiaților.

Referitor la votul "împotrivă” dat de România și de alte țări est-europene în chestiunea cotelor, Crețu a precizat: "Am fost foarte tristă să văd că țara din care vin nu împărtășește această solidaritate de care e nevoie”.

"Cred că solidaritatea e ca într-o familie, și la bine și la rău. Țările din Europa Centrală și de Est au beneficiat mult, 80% din bugetul fondurilor structurale este alocat pentru investiții în aceste țări”, a spus comisarul român.

Corina Crețu a avertizat că divizarea nu e bună pentru UE ca întreg, dar „în primul rând nu e bună pentru aceste țări care s-au grăbit să se opună fără să se așeze la aceeași masă pentru a căuta o soluție comună”.

  Crețu a reamintit că statele membre au deja la dispoziție, în perioada 2014 – 2020, "un buget consistent" cu ajutorul căruia pot să finanțeze proiecte menite să susțină integrarea eficientă a migranților legali și a refugiaților.

"În prezent analizăm cum putem contribui cu ajutorul fondurilor structurale la integrarea socială a migranților legali și a refugiaților. Cu o alocare de 20 de miliarde de euro pentru toate statele membre în perioada de programare 2014 – 2020, Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) joacă un rol important în această privință”, a spus Crețu.

Totodată, comisarul european a explicat că se analizează modul în care ar putea contribui și fondurile europene din cadrul programelor de cooperare transfrontalieră și a strategiilor macro-regionale la găsirea unor soluții suplimentare pentru criza migranților.

"Rămâne la latitudinea statele membre să identifice exact care sunt tipurile de investiții de care au mai multă nevoie în contextul actual și pe care le pot realiza prin intermediul fondurilor structurale”, a punctat Corina Crețu.