Vicepreședintele Academiei Române, Răzvan Theodorescu, susține că România nu aparține Europei Centrale, ci Răsăritului, acolo unde a așezat-o Dumnezeu.

"Noi suntem o lume a Răsăritului. Că e bine, că e rău, așa ne-a așezat Dumnezeu și mentalul nostru este un mental răsăritean ... Răsăritul Europei, din care noi facem parte, (...) Răsăritul acesta este foarte puțin iubitor de democrație. Este foarte iubitor de autocrație, spre deosebire de lumea cealaltă, occidentală", a declarat joi Theodorescu, la o dezbatere organizată de Fundația lui Adrian Năstase, relatează Agerpres.

Vicepreședintele Academiei Române a afirmat că România nu poate fi cuprinsă în zona Europei Centrale: "N-avem ce căuta în Europa Centrală, în Europa lui Kafka, a lui Musil, a lui Brod, a lui Zweig, a lui Kundera. Aia este o altă lume, este lumea austrocrației, o lume de alte tradiții, cu care noi nu avem nimic, lumea protestantă și lumea catolică, extrem de respectabile, dătătoare de măsură pentru Europa Occidentală și pentru periferia ei creatoare, care este Europa Centrală".

”Viitorul nostru nu poate fi altul decât al locului unde ne aflăm, în Europa de Sud-Est, în Europa Orientală, în relații excelente cu cealaltă Europă, cu care, întâmplător, instituțional, ne învecinăm. Și e bine că ne învecinăm, într-un fel", a mai spus Răzvan Theodorescu