Industriașul și miliardarul britanic James Dyson critică deschis într-un articol apărut în The Times flexibilitatea muncii, susținută de guvernul britanic. O pledoarie împotriva tendinței vremurilor.

"Competitivitatea Regatului Unit se distruge sub imperiul dictatului muncii flexibile". Constatarea este lipsită de concesii și vine de la a doua avere din Regatul Unit. Într-un articol publicat în The Times, proprietarul mărcii eponime de aparate electrocasnice, James Dyson, a estimat că întărirea flexibilității muncii dorită de guvernul britanic este "autodistructivă" pentru Regatul Unit.

Telemunca este larg răspândită de la pandemia de Covid-19. Doritor să meargă mai departe, guvernul britanic intenționează să sporească flexibilitatea muncii, în special pentru a ajuta salariații "să împace munca și viața personală", în special cei care "se ocupă de copii sau de persoane vulnerabile".

Potrivit reformei susținute de executivul britanic, angajații vor putea cere mai ușor să aibă acces la telemuncă, dar și la locuri de muncă împărțite între mai mulți salariați sau cu orare flexibile. Angajatorii nu vor fi obligați să accepte, dar vor avea obligația să caute opțiuni disponibile împreună cu salariații lor, notează Les Echos.

Mai puțină competitivitate sau mai multă competență?

Or, în opinia lui James Dyson, munca de la domiciliu "împiedică colaborarea și pregătirea față în față de care avem nevoie pentru a dezvolta noi tehnologii și a ne menține competitivitatea". "Nu există niciun motiv să complicăm mai mult legea: întreprinderile pentru care munca la domiciliu este adaptată, pot deja s-o propună, dacă doresc", mai afirmă el.

Aceste declarații vin în contextul în care multe companii, în special în puternicul sector financiar britanic, se chinuie să-i readucă pe salariații lor în localurile lor. "Conducătorii multor mari companii cer angajaților să vină la birou un anumit număr de zile pe săptămână, (dar) în practică, sunt ignorați", potrivit unui studiu publicat la sfârșitul lui noiembrie de London School of Economics (LSE) și organizația Women in Banking and Finance (Femeile în bancă și finanțe).

"Companiile care adoptă abordarea 'telemunca prioritar' [...] sunt cele care pot atrage și reține talentele cele mai diverse, în special femei", arată Grace Lordan, autoarea studiului. Cele "care cer ca angajații lor să fie la birou fără motiv vor pierde" competențe, adaugă ea. Și dezbaterea abia începe.

Sursa: RADOR