Vizita pe care Regele Charles al III-lea o va face în România are caracter privat, dar se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis ca gest de curtoazie, a declarat ambasadorul Marii Britanii la București, Andrew Noble, pentru Agerpres.

De altfel, a arătat diplomatul, este prima dată când un monarh al Regatului Unit vizitează țara noastră, iar în cazul Regelui Charles, aceasta este prima sa vizită externă de când a fost încoronat.

"Se îndeplinesc 25 de ani de când regele nostru a vizitat România pentru prima dată, în 1998, și va fi pentru prima dată când un monarh britanic vizitează România, dar de această dată va fi o vizită privată, ca marea parte a vizitelor pe care cel care era atunci Prințul de Wales le-a avut în România. Înțelegem ce înseamnă o vizită privată: ca de fiecare dată, se va întâlni cu președintele, ca gest de curtoazie. După ce va fi fost la Cotroceni, restul vizitei va avea caracter privat. Este cunoscut că are diverse proiecte în care s-a implicat de-a lungul anilor și vizitele private de obicei includ acest tip de demersuri și mă aștept să existe așa ceva, cu această ocazie, dar vor fi întâlniri private", a spus Noble.

El a explicat că implicarea din trecut a Prințului de Wales în activitățile organizațiilor non-guvernamentale se înscrie în activitățile pe care le întreprinde și Guvernul britanic.

"Guvernul nostru colaborează în mod profund cu ONG-urile, pe toate domeniile. Așa că nu există o problemă legată de posibilitatea de a lucra cu ONG-uri în calitate de rege, numai că atunci când acționează în calitate de rege face acest lucru consiliat de Guvern. Aceasta este o vizită privată", a adăugat ambasadorul.

Diplomatul nu a oferit mai multe informații despre vizita Regelui Charles al III-lea, subliniind că acest caracter privat va fi respectat.

"Nu vreau să dau detalii, deoarece vreau ca (vizita - n.r.) să fie cât se poate de liniștită și discretă pentru Rege. Unul dintre marile avantaje ale României este liniștea, așadar vizitele sale private aici vor fi respectate ca atare", a subliniat Andrew Noble. 

+++

Pe 16 mai, prim-ministrul Nicolae Ciucă a confirmat că Regele Charles vine în România la începutul lunii iunie, după ce presa a scris anterior despre acest lucru.

"Este o activitate care este planificată, este pe agenda guvernamentală. De fapt suntem parte la programul care va fi la nivelul președintelui României și așa mai departe", a declarat Nicolae Ciucă marți, întrebat dacă Regele Charles va veni pe 2 iunie în România, așa cum scria presa încă de luni.

Ciucă nu a știut însă să spună și câte zile va sta Regele Charles în țara noastră.

Regele Charles deține două proprietăți în România: cea din Valea Zălanului (județul Covasna), care este deschisă turiștilor, și cea din satul Viscri (județul Brașov), care este și sediul Fundației Prințul de Wales, unde este deschis Centrul de Pregătire de care benecifiază ucenici, meșteri artizani, studenți și arhitecți din întreaga țară.

Charles al III-lea a fost încoronat pe 6 mai rege al Regatului Unit, în cadrul celui mai mare eveniment ceremonial din Marea Britanie din ultimele șapte decenii.