Reporteri fără frontiere a dat publicității clasamentul libertății presei în lume pe 2019. România a coborât trei locuri, până pe poziția 47.

"Lipsa interesului guvernului pentru jurnalism și media, cenzura politică tot mai mare și creșterea autocenzurii sunt principalele trăsături ale actualului peisaj media. Media au fost transformate treptat în instrumente de propagandă politică. Sunt foarte politizate, mecanismele lor de finanțare sunt opace sau chiar corupte, iar politicile lor editoriale sunt subordonate intereselor proprietarilor. Aceste fenomene tulburătoare au devenit o obișnuință în România", se arată în raport, potrivit Deutsche Welle.

"Principala preocupare a politicienilor guvernului, între timp, pare să fie evitarea condamnărilor cu închisoarea, prin amendarea legilor anticorupție și prin a se asigura că ei controlează sistemele judiciare și instanțele. Coaliția de guvernământ a înlocuit o parte din managementul televiziunii publice și a făcut-o dependentă de finanțarea de la bugetul de stat. CNA nu își îndeplinește cu adevărat rolul de reglementare și nu condamnă abuzurile. Circa 10 proprietari media sunt în prezent ținta unor proceduri penale de către DNA sau Parchet.

Autoritățile presează constant jurnaliștii să-și dezvăluie sursele și să încerce să oprească orice critică la adresa sistemului. Agenți ai guvernului, pozând ca jurnaliști, au început să se infiltreze în organizații de știri", potrivit Reporteri fără frontiere.

Raportul menționează că există și instituții media independente care reușesc să supraviețuiască, dar sunt "ținta unor inspecții fiscale arbitrare de câte ori critică politicieni cu influență".

În ultimul timp, autoritățile, companiile din sectorul privat și persoane fizice au început să invoce GDPR ca pretext pentru a refuza accesul la informații sau să amenințe și să ancheteze jurnaliști în legătură cu investigațiile lor de presă.

Situația arată și mai rău peste prut. Republica Moldova s-a clasat pe locul 91 (din totalul de 180 de state) la capitolul „Libertatea presei”, alături de mai multe state africane, pierzând zece poziții față de anul 2018, notează Report.md. Este al șaselea an consecutiv când Reporteri fără frontiere constată degradarea continuă a situației presei în Republica Moldova.