Premierul Ludovic Orban a anunțat luni că a cerut grupului tehnico-științific să analizeze redeschiderea activităților din interiorul restaurantelor.

"Am solicitat grupului de suport tehnic-științific să analizeze posibilitatea reluării activității în spații închise, în restaurante. Aștept o evaluare și în funcție de această evaluare luăm decizia", a anunțat Ludovic Orban, întrebat dacă se discută despre noi măsuri de restricție sau de relaxare.

El a mai spus că o decizie trebuie luată cât mai curând, motivul fiind că sezonul estival este pe final și vremea se va răci.

"Dezbatem în cursul acestei săptămâni. Am solicitat punctul de vedere al specialiștilor din Grupul de Suport Tehnico-Științific și alți specialiști să vedem ce formule, ce propuneri, ce recomandări. Intenția mea este ca în cursul acestei săptămâni să luăm o decizie. Cu atât mai mult cu cât se va termina sezonul estival și va fi din ce în ce mai greu ca hotelurile, de exemplu, să poată să servească masa pe terasă", a precizat premierul Ludovic Orban luni seara la Digi 24.

Orban a mai spus că, cel mai probabil, redeschiderea restaurantelor se va face începând cu 1 septembrie, ”în anumite condiții".

Totodată, el a precizat că ar fi posibilă și redeschiderea teatrelor și a cinematografelor.

În ceea ce privește reluarea competițiilor sportive cu spectatori, premierul susține că e dificil de pus în practică, mai ales la sporturile unde există galerii.

+++

Activitățile în interiorul restaurantelor au fost interzise în luna martie, atunci când a intrat în vigoare starea de urgență instituită din cauza epidemiei COVID-19.

În ultima perioadă, patronatele și angajații din HoReCa au cerut insistent Guvernului să permită redeschiderea activităților restaurantelor și în interior pentru ca afacerile să poată supraviețui.