Rezultate PISA 2022: România – penultima în UE și pe locurile 45-48 din 81 de țări

România nu a înregistrat niciun progres relevant, în cinci ani, față de celelalte țări participante la PISA 2022, evaluarea competențelor de bază a elevilor de 15 ani, organizată de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
România se clasează pe penultimul loc în rândul țărilor UE participante la această evaluare, înaintea Bulgariei, care a înregistrat regrese semnificative, iar la nivel general apare pe locul 45 din totalul de 81 de țări și teritorii, cu un punctaj mediu semnificativ mai mic decât media OCDE, potrivit edupedu.ro.
Dacă la precedenta evaluare, România înregistra 428 de puncte la citire, 430 la matematică și 428 la științe, acum rezultatele sale s-au „aliniat” la o medie de 428 de puncte pentru fiecare dintre cele trei evaluări. Aceasta o plasează la o distanță de circa 50 de puncte de media OCDE și la circa 100 de puncte în urma liderului european, Estonia.
La nivelul fiecărei evaluări, România ocupă locul 45 la matematică și citire și locul 48 la științe, în rândul celor 80 de țări și teritorii participante.
În rândul țărilor UE, România reușește să depășească doar Bulgaria, țară care a înregistrat un regres major atât la matematică (-19 puncte), cât și la citire (-16 puncte), precum și unul minor la științe (-3 puncte) față de PISA 2018. Acum cinci ani, Bulgaria depășea România la capitolul Matematică.
Scorurile Bulgariei în 2022: Matematică – 417 puncte, Citire – 404 puncte, Științe – 421 puncte.
România se încadrează, în rândul țărilor participante, în a treia categorie – cea a țărilor cu rezultate sub media OCDE. Primele categorii sunt țările cu rezultate statistic superioare mediei OCDE, respectiv țările cu rezultate statistic similare mediei OCDE.
În această a treia categorie, România se află la un nivel similar cu: Serbia, Emiratele Arabe Unite, Grecia (țară UE situată imediat deasupra României, cu medii de 430-441 de puncte), Kazahstan, Mongolia, Bulgaria, Moldova. În același pluton apare și Ucraina, participantă doar cu o serie de regiuni la această evaluare, precum și Cipru.
Ucraina, cu 441 de puncte înregistrate la Matematică, depășește un scor superior României la această evaluare, la care a participat cu 18 din cele 27 de regiuni ale sale, în condițiile războiului declanșat de Rusia anul trecut).
Rezultatele României comparativ cu media OCDE se mențin la un nivel semnificativ în condițiile în care, față de PISA 2018, media OCDE a scăzut considerabil: 15 puncte la matematică, -10 puncte la citire, -2 puncte la științe.
Comparativ cu media OCDE, ponderea elevilor cu rezultate foarte bune în cel puțin un domeniu (nivel 5 sau 6) la evaluarea PISA 2022 este de aproape trei ori mai mică în România. Pe de altă parte, ponderea elevilor cu rezultate slabe la toate cele 3 domenii (sub nivelul 2, considerat prag pentru alfabetismul funcțional) este de două ori mai mare.
Astfel, dacă la nivel OCDE 16,4% dintre elevi au înregistrat în medie rezultate sub nivelul 2 la toate cele trei domenii, deci se încadrează la nivelul analfabetismului funcțional, în România ponderea acestora este de 33,2%.
La polul opus, 13,7% dintre elevi au reușit, în medie la nivel OCDE, să obțină rezultate de top în cel puțin un domeniu (nivel 5 sau 6). În România, procentul este de 5%.
Liderii europeni în cadrul PISA 2022
La nivel european (UE plus alte țări), după liderul Estonia, care-și păstrează locul în pofida unor scăderi semnificative la fiecare dintre cele trei evaluări, țările cu ele mai bune rezultate în evaluări sunt:
Matematică – rezultate peste media OCDE: Elveția, Olanda, Irlanda, Belgia, Danemarca, Marea Britanie, Polonia, Austria, Republica Cehă, Slovenia, Finlanda, Letonia, Suedia.
Citire – rezultate peste media OCDE: Irlanda, Estonia, Marea Britanie, Finlanda, Danemarca, Polonia, Republica Cehă, Suedia, Elveția, Italia.
Științe – Estonia, Finlanda, Irlanda, Elveția, Slovenia, Marea Britanie, Polonia, Republica Cehă, Letonia, Danemarca, Suedia, Germania, Austria, Belgia.
Comentarii