Autoritățile române, după explozia din Rusia: Nivelul radiațiilor este încă în limite normale
Rodin Traicu, președintele Comisiei Naționale pentru Controlul Activității Nucleare (CNCAN), a declarat marți seara la Digi24 că nivelul radiațiilor din România e în limite normale, după explozia unei rachete cu propulsie nucleară în Rusia.
Explozia, în urma căreia au fost degajate în atmosferă particule radioactive, a avut loc joia trecută la o bază navală din regiunea Arhanghelsk (nord-vestul Rusiei), aflată la circa 3.000 de kilometri de București.
"În toată această perioadă cât am făcut aceste monitorizări pe tot teritoriul României, radioactivitatea probelor de aerosoli la o limită de avertizare de 50 de becquereli pe metru cub și de alarmare de 200 becquereli pe metru cub, nu au depășit 5 becquereli (unitate de măsură pentru radioactivitate - n.r.) pe metru cub, la Constanța având, de exemplu 2 becquereli pe metru cub, iar în București 4,5 becquereli pe metru cub. Cele mai mici valori sunt la Arad, Baia Mare, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Piatra Neamț și Babele, adică pe tot teritoriul României", a declarat la Digi 24 Rodin Traicu, adăugând că CNCAN face "analize comparative la 24 de ore pentru a urmări orice fel de variație a radioactivității atât în aerosoli cât și în depuneri fixate și în apă precum și a radiațiilor gamma”.
"Noi rămânem în alertă până când toate informațiile culese atât la nivel europen cu partenerii noștri de la ceilalți regulatori din țările limitrofe dar și din analizele pe care le facem, vor confirma faptul că nu există nicio modificare a radioactivității mediului la nivel european sau în vreo țară limitrofă României", a mai spus președintele Comisiei Naționale pentru Controlul Activității Nucleare.
Și Cosmin Ghiță, directorul general al Nuclearelectrica, a precizat miercuri, într-o conferință de presă, că nivelul de radiații pe teritoriul României nu a crescut.
Întrebat de jurnaliști dacă a primit vreo informare în legătură cu incidentul din Rusia, Ghiță a răspuns: "Nu am primit niciun fel de informare decât cea de publică. Este un incident militar. Așa cum a arătat și CNCAN nu există o creștere a nivelului de radiații. Nici noi, la Cernavodă, unde monitorizăm aceste emisii, nu am sesizat o creștere a nivelului de radiații".
Rodin Traicu a susținut că Agenția Internațională pentru Energie Atomică de la Viena nu a publicat depășiri ale nivelului de radioactivitate la nicio stație din lume.
Întrebat de unde a primit informația referitoare la incidentul din Rusia și o posibilă depășire a nivelului de radioactivitate, Traicu a răspuns că informația a venit pe sursele pe care le are CNCAN, sursa principala fiind reglementatorii din Rusia și Republica Moldova, care au anunțat că a fost un incident, dar nu au fost publicate depășiri pe site-ul niciunei instituții, relatează Agerpres.
Marți, Agenția meteorologică de stat din Rusia (Rosghidromet), citată de TASS, a anunțat că nivelul de radiații în orașul Severodvinsk, regiunea Arhanghelsk, a crescut de până la 16 ori la 8 august. Potrivit Greenpeace, nivelul radiațiilor ar fi crescut de 20 de ori.
Incidentul s-a produs pe o platformă pe mare în apropiere de Severodvinsk. Inițial, Ministerul Apărării rus a comunicat că au decedat două persoane, pentru ca, ulterior, Agenția nucleară rusă Rosatom să anunțe că cinci dintre angajații săi și-au pierdut viața în urma unui test eșuat, iar alți trei au fost răniți.
Ministerul Apărării de la Moscova a clasificat informațiile despre acest incident, iar comunicatul despre creșterea nivelului de radiații a fost retras de pe internet.
Autoritățile ruse au recunoscut luni că accidentul a fost legat de testarea unor arme noi, promițând să le ducă "până la capăt".
Un nou tip de armament
Donald Trump a declarat luni că știe multe despre explozia "unei rachete defectuoase în Rusia", susținând că SUA au o tehnologie similară, dar "mai avansată". Președintele american a fost contrazis de expertul american Joe Cirincione, director al fundației Ploughshares Fund, care a scris pe Twitter că SUA nu au un program de rachete de croazieră cu propulsie nucleară".
"Am încercat să dezvoltăm una, în anii 1960, dar era prea delirant, prea irealizabil, prea crud chiar și pentru acei ani de nebunie nucleară ai Războiului Rece", a explicat el.
de Monica Lotreanu 16 Aug 2019 03:07