Rodin Traicu, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţii Nucleare (CNCAN), a declarat marţi seara la Digi24 că nivelul radiaţiilor din România e în limite normale, după explozia unei rachete cu propulsie nucleară în Rusia.

Explozia, în urma căreia au fost degajate în atmosferă particule radioactive, a avut loc joia trecută la o bază navală din regiunea Arhanghelsk (nord-vestul Rusiei), aflată la circa 3.000 de kilometri de Bucureşti.

"În toată această perioadă cât am făcut aceste monitorizări pe tot teritoriul României, radioactivitatea probelor de aerosoli la o limită de avertizare de 50 de becquereli pe metru cub şi de alarmare de 200 becquereli pe metru cub, nu au depăşit 5 becquereli (unitate de măsură pentru radioactivitate - n.r.) pe metru cub, la Constanţa având, de exemplu 2 becquereli pe metru cub, iar în Bucureşti 4,5 becquereli pe metru cub. Cele mai mici valori sunt la Arad, Baia Mare, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Piatra Neamţ şi Babele, adică pe tot teritoriul României", a declarat la Digi 24 Rodin Traicu, adăugând că CNCAN face "analize comparative la 24 de ore pentru a urmări orice fel de variaţie a radioactivităţii atât în aerosoli cât şi în depuneri fixate şi în apă precum şi a radiaţiilor gamma”.

"Noi rămânem în alertă până când toate informaţiile culese atât la nivel europen cu partenerii noştri de la ceilalţi regulatori din ţările limitrofe dar şi din analizele pe care le facem, vor confirma faptul că nu există nicio modificare a radioactivităţii mediului la nivel european sau în vreo ţară limitrofă României", a mai spus preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţii Nucleare.

Şi Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica, a precizat miercuri, într-o conferinţă de presă, că nivelul de radiaţii pe teritoriul României nu a crescut.

Întrebat de jurnalişti dacă a primit vreo informare în legătură cu incidentul din Rusia, Ghiţă a răspuns: "Nu am primit niciun fel de informare decât cea de publică. Este un incident militar. Aşa cum a arătat şi CNCAN nu există o creştere a nivelului de radiaţii. Nici noi, la Cernavodă, unde monitorizăm aceste emisii, nu am sesizat o creştere a nivelului de radiaţii".

Rodin Traicu a susţinut că Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică de la Viena nu a publicat depăşiri ale nivelului de radioactivitate la nicio staţie din lume.

Întrebat de unde a primit informaţia referitoare la incidentul din Rusia şi o posibilă depăşire a nivelului de radioactivitate, Traicu a răspuns că informaţia a venit pe sursele pe care le are CNCAN, sursa principala fiind reglementatorii din Rusia şi Republica Moldova, care au anunţat că a fost un incident, dar nu au fost publicate depăşiri pe site-ul niciunei instituţii, relatează Agerpres.

Marţi, Agenţia meteorologică de stat din Rusia (Rosghidromet), citată de TASS, a anunţat că nivelul de radiaţii în oraşul Severodvinsk, regiunea Arhanghelsk, a crescut de până la 16 ori la 8 august. Potrivit Greenpeace, nivelul radiaţiilor ar fi crescut de 20 de ori.

Incidentul s-a produs pe o platformă pe mare în apropiere de Severodvinsk. Iniţial, Ministerul Apărării rus a comunicat că au decedat două persoane, pentru ca, ulterior, Agenţia nucleară rusă Rosatom să anunţe că cinci dintre angajaţii săi şi-au pierdut viaţa în urma unui test eşuat, iar alţi trei au fost răniţi.

Ministerul Apărării de la Moscova a clasificat informaţiile despre acest incident, iar comunicatul despre creşterea nivelului de radiaţii a fost retras de pe internet.

Autorităţile ruse au recunoscut luni că accidentul a fost legat de testarea unor arme noi, promiţând să le ducă "până la capăt".

Un nou tip de armament

Donald Trump a declarat luni că ştie multe despre explozia "unei rachete defectuoase în Rusia", susţinând că SUA au o tehnologie similară, dar "mai avansată". Preşedintele american a fost contrazis de expertul american Joe Cirincione, director al fundaţiei Ploughshares Fund, care a scris pe Twitter că SUA nu au un program de rachete de croazieră cu propulsie nucleară".

"Am încercat să dezvoltăm una, în anii 1960, dar era prea delirant, prea irealizabil, prea crud chiar şi pentru acei ani de nebunie nucleară ai Războiului Rece", a explicat el.