Cu ocazia Zilei Internaționale Anticorupție, Comisia Europeană a publicat luni un sondaj privind atitudinea mediului de afaceri european față de corupția din Uniunea Europeană.

Rezultatele arată o tendință descendentă, însă un număr semnificativ (63%) de întreprinderi consideră corupția ca fiind larg răspândită, o scădere de la 75 % în 2013. 

În ceea ce privește situația din România, 97% din reprezentanții mediului de afaceri susțin că problema corupției este răspândită la nivel național, în timp ce 88% văd corupția ca pe un impediment în desfășurarea normală a activității firmelor, comparativ cu o medie europeană de 37%.

Întrebați care sunt cele mai răspândite practici, 51% dintre respondenții români au indicat mita, 38% - frauda fiscală sau neplata TVA și 32% - comisioanele ilicite.

La nivel european, mediul de afaceri este sceptic cu privire la modul în care este abordată corupția, 51% (44% în România) dintre respondenți considerând că este puțin probabil ca persoanele corupte sau întreprinderile cu astfel de tendințe să fie raportate poliției sau procurorilor.

Referitor la corupția în achizițiile publice, 74% dintre reprezentanții mediului de afaceri din România consideră că, în ultimii trei ani, corupția i-a împiedicat să câștige o licitație sau un contract de achiziții publice, media europeană fiind de 63%.

În privința experiențelor personale, 91% dintre respondenții din România și 90% la nivel european au spus că li s-a cerut sau au existat așteptări privind cadouri sau o favoare în cazul unor autorizații sau servicii.