Încă 10 cetățeni români au fost repatriați cu aeronave ale Forțelor Aeriene Române în cursul nopții de miercuri spre joi, dintre care doi copii, care au fost îmbarcați de pe aeroporturile din Adana și Malatya.

Numărul persoanelor repatriate cu aeronavele MApN începând de luni, 6 februarie, și până în prezent este de 31 de români și doi cetățeni polonezi.

În cursul zilei de miercuri, trei aeronave militare ale Forțelor Aeriene Române - un C-130 Hercules și două C-27J Spartan, împreună cu două aeronave C-17 Globemaster III, din cadrul Unității Multinaționale de Transport Strategic care operează din Baza Aeriană Papa din Ungaria, au transportat spre Turcia o echipă de salvare RO-USAR, personal medical, materiale și echipamente de căutare-salvare, precum și bunuri materiale de strictă necesitate.

Executarea zborului cu aeronavele C-17 Globemaster III a fost solicitată de Ministerul Apărării Naționale, prin Comandamentul Forțelor Întrunite, în cadrul cotei de ore de zbor alocate României, ca stat membru al Unității Multinaționale de Transport Strategic a NATO.

Cele trei aeronave militare românești și-au început misiunile de transport către Republica Turcia luni, 6 februarie, când au transportat materiale și prima echipa de salvare RO-USAR, formată din personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU.

Forțele Aeriene Române au mai executat astfel de misiuni umanitare și în anul 2011, când un alt cutremur major s-a produs în Turcia, precum și în anul 2019, în Albania.