Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, anunțat că echipe de salvatori din România se pregătesc să plece în Albania, afectată de un cutremur cu magnitudinea de 6,4.

Seismul a avut loc la ora 3:54 (2:54 GMT) la o adâncime de 10 kilometri, la nord de orașul Durres, aflat la 30 de kilometri vest de Tirana.

Cel puțin 20 de persoane au decedat și peste 150 au fost rănite. Mai multe clădiri s-au prăbușit în urma celui mai puternic seism produs în Albania în ultimele decenii.

Într-o intervenție la Digi 24, secretarul de stat în MAI Raed Arafat a anunțat că România va trimite în Albania o echipă de căutare - salvare de aproximativ 50 de persoane.

"În urma cutremurului, noi am fost înștiințați de către Protecția Civilă Europeană că a fost activat mecanismul, inclusiv de Ambasada Albaniei. Cu aprobarea domnului ministru Vela, deja echipa noastră este în pregătire. S-a vorbit la MApN, care ne va sprijini cu transportul, s-a dat acordul din partea domnului ministru Ciucă. Urmează să plece echipa de căutare - salvare a Unități speciale pentru situații de urgență din cadrul IGSU, care e echipa noastră autorizată de Națiunile Unite pentru astfel de misiune. Urmează să plece în această după-amiază către Albania cu aproximativ 50 de persoane și cu materialele de căutare-salvare de care au nevoie", a precizat Arafat.

”Vom participa la acțiunile de salvare și evident vom încerca să ajutăm pe cei care au nevoie acum în Albania...Este primul moment în care exercițiile pe care le-am făcut până acum cu echipa de salvatori, toate acestea pot fi puse în practică într-un caz de alarmare reală, din păcate, caz care este în urma cutremurului care a avut loc azi-noapte în Albania”, a declarat ministrul de Interne, Marcel Vela.