Pierre Lellouche, secretar de stat insarcinat cu afacerile europene in guvernul Frantei, a declarat, pentru cotidianul Le Parisien, ca "nu mai suporta" sa vada romi cersind pe strazile Frantei. In acest context, Lellouche a avertizat ca Romania va plati cu pierderea de fonduri europene neintegrarea romilor. Si Comisia asteapta actiuni din partea statelor membre. Ziaristii de la Le Parisien au petrecut un timp cu romi romani instalati intr-o tabara ilegala.

O saptamana dupa sedinta speciala de Guvern convocata la Paris de presedintele Nicolas Sarkozy, subiectul "nomazi francezi si romi est-europeni" continua sa fie prezent intre temele centrale ale actualitatii din Hexagon. Gaz pe foc a turnat, din nou, secretarul de stat pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, care, intr-un interviu acordat cotidianului Le Parisien, a vorbit despre presiunile exercitate de Paris asupra Bucurestilor. "Franta nu intentioneaza sa primeasca 2,5 milioane de romi din Romania sau noua milioane de romi europeni", a apreciat, categoric, oficialul de la Paris.

Presiunile pomenite de Lellouche au ca scop suplimentarea eforturilor de integrare a romilor, noteaza agentia DPA, citand ziarul parizian. Negocierea distribuirii fondurilor europene dupa anul 2013 ar putea fi, in acest sens, o cale buna de a pune presiune asupra Romaniei. "Nu mai suport sa vad trafic cu oameni pe strazile noastre si nici copii, batrani sau saraci fortati sa cerseasca sau sa comita delicte", a comentat Lellouche.

Apoi, el revine pe tapet cu amenintarea facuta deja in trecut si anume el repune in cauza capacitatile Romaniei de a adera la spatiul fara frontiere si de cooperare in materie de justitie si securitate - adica la spatiul Schengen.

Pierre Lellouche incercase, zilele trecute, sa indulceasca tonul, atunci cand a vorbit despre un "parteneriat" pe care Franta si Romania il construiesc, salutand desemnarea unui ministru insarcinat, la Bucuresti, cu reintegrarea romilor. Acesta este privit, dinspre Paris, ca fiind "ghiseul unic" pentru repatrierea romilor cu cetatenie romana din Franta.

"Nu putem avea un transfer de bani dinspre Vest catre Est si, in schimb, un transfer de minoritati pentru care nu se face destul in Est catre Vest", a mai adaugat Lellouche, deplangand, totodata, esecul conferintei europene la nivel inalt din aprilie, de la Cordoba, dedicata problemei romilor. Europa nu sustine suficient eforturile de integrare ale tarilor care au minoritati de etnie roma. Ar trebui, a conchis responsabilul francez pentru afaceri europene, mobilizati experti si administratori din toate tarile comunitare: "Integrarea este, in primul rand, obligatia tarii de origine dar tari precum Franta au obligatia de a sustine acest demers si nu i se pot sustrage".

CE isi face datoria in privinta romilor

Comisia Europeana este la curent cu datoria care ii revine de a promova integrarea etniiilor minoritare, inclusiv a romilor, la nivel european si se achita de aceasta sarcina. Asigurarile vin de la purtatorul de cuvant al CE, Michele Cercone.

"Comisia europeana, a facut, face si va face multe pentru integrarea minoritatilor etnice in Europa. Din punct de vedere financiar, mai multe directii generale ale Comisiei dau fonduri statelor membre pentru integrarea minoritàtilor si in particular a romilor.

La nivel politic, Comisia incearca sa sensibilizeze statele membre in acest domeniu. Comisia isi face deci deja treaba favorizand integrarea minoritatilor. Bineinteles ca toate eforturile ulterioare care se pot face in acest domeniu pentru a intensifica actiunile, sunt binevenite, mai ales ca se asteapta si actiuni din partea statelor membre".

Presedintele Traian Basescu declarase, la Baile Tusnad, ca incluziunea romilor nu este doar o problema a Romaniei sau a Ungariei, lansand un nou apel pentru elaborarea unui proiect european in acest sens.

"Si romii sunt cetateni europeni! Lansez din nou ideea ca UE trebuie sa aiba un program la nivel european pentru incluziunea romilor, pentru ca teoria conform careia vreun stat care gazduieste romi ar putea sa le interzica accesul in Europa este fals, iar Romania nu va recurge la o astfel de abordare", a mai spus Basescu.

Reportaj in tabara de nomazi

Ziaristii de la Le Parisien au petrecut un timp cu romi romani instalati intr-o tabara ilegala de la Lyon. Reportajul a fost realizat in urma deciziei guvernului de la Paris de a desfiinta in urmatoarele 3 luni jumatate din cele 600 de astfel de tabere ilegale aflate pe tot teritoriul francez.

Cea vizitata de ziaristii de la Le Parisien se afla nu departe de gara Part-Dieu de la Lyon. O tabara de circa 40 de baraci din lemne si tabla in care traiesc de un an peste 450 de romi romani. Cum locuri de munca nu gasesc, barbatii spun ca-si castiga banii din fier vechi sau lucrand la negru pe santiere in timp ce femeile cersesc.

Mizeria ambianta este greu de descris: scaune de masina servesc de exemplu drept canapele, apa curenta e la 150 de metri distanta, sobolanii mai musca din cand in cand cate un copil, un incendiu declansat de o lumanare a facut scrum 12 baràci nu demult.

Pentru a face fata problemelor cotidiene, unii recunsoc chiar ca fura, fie mancare fie telefoane mobile. Nu avem insa de ales, spun cei in cauza. Sa ne dea Sarkozy drept de munca si nu mai furam. Multi dintre cei interogati de ziaristii francezi spun ca se tem de o posibila expulzare, mai ales dupa recentele declaratii ale guvernului francez. In plus, pe 7 septembrie tribunalul din Lyon trebuie sa decida daca aceasta tabara de la Part-Dieu poate sau nu sa fie demolata.

Surse: Deutsche Welle, RFI, HotNews.ro