Doar unul din zece români a obținut informații de pe site-urile autorităților publice în 2020, potrivit datelor centralizate de biroul european de statistică Eurostat, publicate cu ocazia Zilei Internaționale a Datelor Deschise (Open Data Day).

Aproape jumătate dintre cetățenii UE au folosit anul trecut site-urile autorităților pentru a onține informații, procentul variind de la 89% în Danemarca la doar 10% în România.

Astfel, arată Eurostat, 47% din cetățenii Uniunii Europene cu vârsta între 16 și 74 de ani au obținut anul trecut informații de pe site-urile autorităților publice, o creștere semnificativă față de 2008 (33%).

Oamenii folosesc tot mai mult internetul pentru rezolvarea problemelor de zi cu zi, conform Eurostat. În ultimii ani, a devenit din ce în ce mai populară utilizarea guvernării electronice (e-guvernare) deoarece permite cetățenilor să obțină informații în orice moment sau să rezolve de la distanță problemele administrative, notează Agerpres.

Pe grupe de vârstă, cea mai mare creștere a procentului de persoane care au folosit site-urile autorităților publice pentru a obține informații s-a înregistrat la categoria 25-34 de ani (59%) și la cei de 35-44 ani (56%). Deși este mai puțin probabil ca vârstnicii să obțină informații de pe site-urile autorităților publice, peste un sfert (26%) dintre cetățenii Uniunii Europene cu vârsta între 65 și 74 de ani au folosit aceste site-uri guvernamentale în 2020.

 

Dezvoltarea guvernării electronice și disponibilitatea informațiilor online variază considerabil în rândul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene.

În 2020, cel mai ridicat procent de cetățeni care au folosit site-urile autorităților publice pentru a obține informații publice s-a înregistrat în Danemarca (89%), Finlanda (85%), Olanda (81%) și Suedia (79%), iar cel mai scăzut în România (10%), Italia și Bulgaria (ambele cu 19%).