Depozitele ar trebui să fie închise până în iulie 2019.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a condamnat România pentru că nu s-a conformat obligației de a lua toate măsurile necesare închiderii cât mai rapid posibil a unui număr de 68 de depozite de deșeuri, în conformitate cu Directiva 1999/31/CE din 26 aprilie 1999 privind depozitele de deșeuri, a informat joi curtea.

România nu a închis cele 68 de depozite de deșeuri care nu au primit autorizația care să le permită să funcționeze în continuare, neîndeplinindu-și astfel obligațiile ce îi revin, potrivit CJUE, care a obligat România la plata cheltuielilor de judecată.

România este unul dintre cele mai neperformante state membre UE în ceea ce privește gestiunea deșeurilor, înregistrând cea mai mare rată de depozitare a deșeurilor din tot blocul comunitar, mai exact 72%, cu mult peste media UE de 25,6%, notează Agerpres.

De altfel, în ultimii ani, Comisia Europeană a deschis mai multe cazuri de infringement pe probleme de mediu împotriva României.

Comisia Europeană a decis, în data de 15 februarie 2017, să acționeze în judecată România la Curtea Europeană de Justiție pentru că autoritățile nu au reușit să închidă 68 de depozite municipale de deșeuri neconforme, care reprezintă un risc serios pentru sănătatea oamenilor și mediu, și care trebuiau închise până la data de 16 iulie 2009.

Ulterior, în data de 27 aprilie 2017, Comisia Europeană (CE) a trimis România în fața Curții de Justiție a UE pentru neîndeplinirea obligației de a revizui și adopta Planul Național de Gestionare a Deșeurilor și programul de prevenire a generării de deșeuri, în conformitate cu obiectivele Directivei-cadru privind deșeurile (Directiva 2008/98/CE) și ale economiei circulare. Conform forului european, autoritățile române trebuiau să revizuiască și să actualizeze acest Plan, cel târziu în 2013.

Comisia a inițiat procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor în septembrie 2015 și a trimis României un aviz motivat în mai 2016, solicitându-le autorităților să adopte rapid aceste instrumente de bază prevăzute de legislația în materie de deșeuri.

Pe data de 22 decembrie anul trecut, Hotărârea de Guvern privind Planul Național de Gestionare a Deșeurilor (PNGD) a fost aprobată în ședința Executivului, acest lucru conducând la închiderea unei proceduri de infringement aflată în fază contencioasă.