Cel mai recent demers a fost făcut la nivelul NATO.

UPDATE

În cursul zilei de 4 august 2021, ca urmare a instrucțiunilor coordonate ale ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu și ale omologului din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Dominic Raab, misiunile permanente ale celor două state la NATO, împreună cu misiunea permanentă a Statelor Unite ale Americii, au realizat un demers comun la nivelul Alianței.

Prin intermediul acestui demers, celelalte state aliate au fost informate în mod formal despre atacul asupra vasului ”Mercer Street”, în urma căruia au fost uciși un cetățean român și un cetățean britanic, precum și despre evoluțiile relevante în legătură cu acest incident.

”Condamnând în termeni fermi incidentul, România, Regatul Unit și SUA au reiterat caracterul deliberat al atacului atribuit, pe baza informațiilor disponibile, Republicii Islamice Iran, și au atras atenția că acest incident reprezintă o încălcare clară a dreptului internațional. Totodată, cele trei state și-au exprimat îngrijorarea că astfel de atacuri reprezintă o amenințare la adresa păcii și securității internaționale, libertatea de navigație fiind garantată de dreptul internațional”, informează MAE.

+++

În cursul zilei de 3 august 2021, ca urmare instrucțiunilor miniștrilor de externe ai României și Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Bogdan Aurescu și Dominic Raab, reprezentanții permanenți ai celor două state pe lângă Organizația Națiunilor Unite, împreună cu reprezentantul permanent al Liberiei (statul de pavilion al vasului), au semnat o scrisoare comună adresată președintelui Consiliului de Securitate al ONU și secretarului general al ONU pe tema atacului împotriva vasului ”Mercer Street”, anunță MAE.

Prin intermediul acestui demers, ”România, Regatul Unit și Liberia au reiterat natura deliberată a atacului, atribuit Republicii Islamice Iran, care, pe lângă pierderile umane și materiale, reprezintă o încălcare clară a dreptului internațional. Totodată, cele trei state au subliniat importanța libertății de navigație, garantată de dreptul internațional. De asemenea, cu acest prilej a fost atrasă atenția asupra faptului că asemenea acțiuni inacceptabile pot afecta pacea și securitatea internaționale și au solicitat condamnarea atacului la nivelul comunității internaționale”, precizează Ministerul de externe.

MAE evidențiază că a realizat un demers similar de informare și la nivelul Uniunii Europene, la 2 august 2021.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a avut o convorbire telefonică cu Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell, la 3 august 2021.

Cei doi oficiali au avut un schimb aprofundat de opinii și evaluări despre atacul asupra navei "Mercer Street”, inclusiv din perspectiva implicațiilor politice și securitare ale acestuia, ministrul român de externe pledând pentru solidaritate din partea Uniunii Europene și pentru condamnarea publică a acestui incident la nivelul comunității internaționale. 

Totodată, Consulatul General al României din Dubai, Emiratele Arabe Unite, se află în continuare în contact cu autoritățile locale, cu misiunile partenerilor României și cu compania care administrează nava "Mercer Street”, acordând asistență consulară la fața locului și întreg sprijinul în procesul în curs de repatriere a cetățeanului român decedat. 

MAE reamintește că aceste inițiative vin în continuarea condamnării ferme de către România a atacului cu dronă asupra vasului "Mercer Street”, soldat cu pierderea vieții comandantului navei, cetățean român, și a unui cetățean britanic, precum și în continuarea demersurilor politico-diplomatice întreprinse deja și asistenței consulare pentru repatriere.