Comisia Europeană a avizat favorabil, în procedură de urgenţă, decizia de suspendare temporară a exportului intracomunitar în cazul vaccinului combinat care protejează împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei (ROR).

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii preluat de Agerpres, decizia Comisiei Europene a venit la solicitarea ministrului Florian Bodog.

„Având în vedere epidemia de rujeolă cu care se confruntă ţara noastră, dar şi discontinuitatea în aprovizionarea cu vaccinurile obligatorii din calendarul de imunizare, în data de 27 aprilie 2017, autorităţile române au notificat Comisiei Europene un proiect de Ordin care prevede blocarea exporturilor de vaccinuri, astfel încât să fie asigurat necesarul de doze pentru protejarea copiilor din România. După examinarea proiectului de act normativ, Comisia Europeană a considerat că, în acest caz particular, solicitarea adoptării în procedură de urgenţă este justificată”, se arată în comunicat.

Aproape 4.000 de doze de vaccin împotriva rujeolei sunt scoase de pe piața românească și  pleacă la export, scria recent HotNews.ro, citând datele furnizate de distribuitorii de medicamente.

Ministrul Sănătăţii a declarat că va lua toate măsurile necesare pentru ca pacienţii români să poată beneficia la timp şi în condiţii optime de vaccinuri, dar şi de medicamentele şi tratamentele de care au nevoie.

„Din păcate, deşi epidemia de rujeolă a fost anunţată acum un an, Ministerul Sănătăţii nu a luat măsuri corespunzătoare şi nu a făcut niciun stoc de vaccin, pentru a suplimenta în judeţele unde acest produs s-a epuizat. Aşa am ajuns la situaţia din acest moment, în care direcţiile de sănătate publică din 10 judeţe nu mai au stocuri de vaccin”, a spus ministrul Sănătăţii, potrivit comunicatului de presă. 

În proiectul Legii vaccinării s-a prevăzut asigurarea unui stoc de minimum 6 luni pentru aceste produse, adaugă ministrul în comunicat.

În ultimul an, peste 4800 de cazuri de rujeolă au fost raportate în România. „Sunt foarte îngrijorat în legătură cu această situație și o urmărim atent prin intermediul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). Solicit din nou României să ne spună cu ce putem ajuta. În prezent avem raportate epidemii de rujeolă în alte 15 țări europene, dar cele mai multe cazuri sunt în România”, a spus, într-un interviu pentru HotNews.ro, comisarul european pentru Sănătate, Vytenis Andriukaitis.